Kabinet besluit vandaag of scholen volgende week weer open gaan

Image source - Pexels.com


Het kabinet beslist maandag of kinderen volgende week weer naar school mogen. Het kabinet heeft vorige maand bevolen dat alle basisscholen en middelbare scholen een week voor de kerstvakantie moeten sluiten vanwege de snelle opkomst van de nieuwe Omicron-variant van het coronavirus.

De scholen blijven in ieder geval gesloten tot en met zondag 9 januari, de laatste dag van de geplande wintervakantieperiode. Tijdens de A moet nu worden beslist over de periode daarna. “We vragen scholen om zich na de kerstvakantie voor te bereiden op afstandsonderwijs. Daar komt op 3 januari duidelijkheid over’, zei premier Mark Rutte tijdens de persconferentie van 18 december waarin de lockdown werd aangekondigd.

Ook RIVM-directeur Jaap van Dissel voorspelde tijdens die persconferentie dat de Omicron-variant voor 2021 in Nederland dominant zou worden, iets wat iets eerder gebeurde dan de zorgexperts hadden voorspeld.

Na weken van dalende cijfers, namen de coronavirusinfecties vorige week snel toe, wat mogelijk het begin van een nieuwe golf van infecties markeerde, zelfs voordat de laatste golf was verdwenen. Gemiddeld testten 14.500 mensen elk van de afgelopen zeven dagen positief op het SARS-CoV-2-coronavirus, 18 procent meer dan een week geleden. In eerdere golven waren scholen een veelvoorkomende bron van infectie. Hoewel de Omicron-variant besmettelijker is dan de Delta-variant, is het onduidelijk of de nieuwe variant even pathogeen is.

Van alle kanten wordt het kabinet onder druk gezet om de scholen weer te openen, onder meer van kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer en van een groep van zestig organisaties vertegenwoordigd door Unicef, Jeugdzorg Nederland en de Nederlandse GGZ. “Onderwijs is geen aan- en uitknop, geen knipperlicht. Het is een essentieel onderdeel van opgroeien”, zegt Unicef. Ook tientallen middelbare scholen in Amsterdam en Rotterdam deden op nieuwjaarsdag soortgelijke uitspraken.

De PO Raad, een vereniging die veel basisscholen vertegenwoordigt, en de VO Raad, die de middelbare scholen vertegenwoordigt, zeiden voorstander te zijn van heropening, maar dan moet de veiligheid van leerkrachten goed geregeld worden. Dat is ook de mening van de onderwijsunie Leraren in Actie.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?