Justitie Min. zegt dat Wilders haar telefoontje ontweek na zijn tweet over haar afkomst

Image source - Pexels.com


De nieuwe minister van Justitie, Dilan Yeşilgöz, heeft nog steeds geen reactie gekregen van PVV-leider Geert Wilders, nadat ze hem probeerde te bellen over een tweet waarin hij kritisch melding maakte van haar Turks-Koerdische afkomst. “Een VVD’er van Turkse afkomst bij Justitie. En laten we hopen dat ze mijn beveiligingsdetail niet opheft, want ze zouden me natuurlijk liever onder het gras zien verdwijnen”, twitterde de PVV-leider op 30 december.

“Ik heb hem de dag erna gebeld”, zei de nieuwe minister na de eerste ministerraad van het kabinet-Rutte IV. “Op de avond zelf was ik nog steeds een beetje te chagrijnig”, voegde ze eraan toe. ‘Maar ik heb hem niet gepakt.’ Toen Wilders niet opnam, stuurde ze hem een ​​bericht via WhatsApp. ‘Maar hij heeft niet teruggebeld. Geen antwoord.’

De VVD-minister begrijpt dat Wilders, die al jaren wordt bewaakt vanwege bedreigingen, zich zorgen maakte over een “wisseling van de wacht” bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. “Ik begrijp die emotie; hij heeft het echt niet makkelijk.” Yeşilgöz had hier graag met hem over gesproken.

Ze wilde hem vertellen dat ze de link die hij maakte met haar erfgoed niet op prijs stelde. “Maar dat laat ik aan hem over.”

Veiligheid van politici is een “grote zorg”

Ze noemde ook bedreigingen en intimidatie jegens ministers en parlementsleden “zeer gewelddadig”, en zei: “Iedereen moet vrijelijk kunnen zeggen wat ze willen zeggen en hun werk moeten doen.”

Vorige week werd D66-leider Sigrid Kaag thuis geïntimideerd toen een man met een grote brandende fakkel voor haar deur stond te schreeuwen. Ook Kaag deed dit weekend aangifte bij de politie, nadat de bekende complottheoreticus Willem Engel haar adres op sociale media had gedeeld.

Volgens Yeşilgöz zijn er verschillende manieren om dit aan te pakken. Haar voorganger, Ferd Grapperhaus, kwam met een wetsvoorstel dat doxing, of het delen van privégegevens met als doel iemand te intimideren, strafbaar zou stellen. Verder is er “een hele grote taak om duidelijk te maken: dit is niet normaal”, zei ze.

De nieuwe ministers van Rutte IV, die maandag zijn beëdigd, hebben goed nagedacht over de bedreigingen die kabinetsleden vaak krijgen. Ministers en Kamerleden die betrokken zijn bij het bepalen van het coronavirusbeleid hebben vaak te maken gehad met serieuze bedreigingen.

De nieuwe minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Ernst Kuipers, zei dat “de manier waarop politici te allen tijde worden behandeld” hem zorgen baart. Dat bracht hem ertoe te twijfelen of hij de baan als minister wilde. Hij verklaarde: “Er was echt een moment thuis aan de keukentafel met de vrouw en de kinderen om te bespreken wat dit allemaal betekent en of we het willen.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?