Joodse groepen dienen nieuwe rechtszaak in tegen extreemrechtse leider Baudet


Het Centrum Voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en het Centraal Joods Overleg hebben een kort geding aangespannen tegen Thierry Baudet. Zij vragen de rechtbank in Amsterdam uitspraken van de leider van het Forum voor Democratie (FvD) waarin hij de coronamaatregelen van het kabinet vergelijkt met de Holocaust onrechtmatig te verklaren. De rechtszaak, die wordt ondersteund door vier joodse overlevenden van de Tweede Wereldoorlog, verschijnt volgende week woensdag voor de rechtbank.

Baudet deed deze uitspraken in november meerdere malen via sociale media. Hij zei onder meer dat niet-gevaccineerde mensen “de nieuwe joden zijn en de wegkijkende uitsluitingen de nieuwe nazi’s en NSB-leden”. Daarmee bagatelliseert hij volgens de twee organisaties de Holocaust. Dat Baudet twee foto’s naast elkaar heeft gezet, de ene met een kind dat niet naar een sinterklaasfeestje kan en de andere met een kind met een davidster in afwachting van deportatie, is in de ogen van de organisaties een gruwel.

Lees ook:  Nederland stuurt regeringsdelegatie niet naar Olympische Winterspelen in Peking

Baudet deed de uitspraken naar aanleiding van Maurice de Hond. De opiniepeiler had zijn bezorgdheid geuit over het voorstel van het kabinet om alleen gevaccineerde mensen en mensen die onlangs hersteld zijn van een coronavirusinfectie, bepaalde locaties binnen te laten. De Hond maakte zelf ook een vergelijking met de situatie van zijn joodse ouders. Op een gegeven moment mochten ze bepaalde plaatsen die ze vaak bezochten, zoals bioscopen en restaurants, niet meer bezoeken en vonden het vreemd dat anderen dat bleven doen.

Het Centraal Joods Overleg en CIDI noemen de uitspraken ernstig beledigend en onnodig kwetsend voor de vermoorde slachtoffers van de Holocaust, de overlevenden en hun nabestaanden. Zij eisen, op last van een boete van 25.000 euro per dag, dat Baudet de uitingen van zijn socialmediaplatforms verwijdert. Ook willen ze dat hij geen beelden van de Holocaust meer gebruikt in het kader van het coronavirusdebat.

CIDI-directeur Hanna Luden zei vorige maand dat Baudet met dit soort uitspraken bijdraagt ​​aan de ontkenning van de geschiedenis. Ze noemde dat heel erg “omdat jonge mensen denken dat wat hij zegt waar is en niet beseffen dat hij onzin uitkraamt.”

Lees ook:  "Onverantwoord" om extra defensie-investeringen te halen uit klimaatstrijd, zegt Finance Min

Plaats een reactie