Jonge kinderen met een hoger medisch risico kunnen deze maand Covid-vaccin krijgen

Image source - Pexels.com


Kinderen tussen 5 en 11 jaar die bepaalde ernstige medische risico’s hebben, kunnen binnenkort een Covid-19-vaccinatie krijgen. Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge heeft woensdag in een brief aan de Tweede Kamer gemeld dat hij heeft besloten de aanbevelingen van de Gezondheidsraad over te nemen.

De Jonge verwacht dat de prikken met het BioNTech/Pfizer-vaccin op 20 december kunnen beginnen. Ze zullen de aanbevolen lagere dosis voor jonge kinderen gebruiken in plaats van de grotere dosis die voor oudere kinderen en volwassenen wordt gebruikt.

De Gezondheidsraad concludeerde dat hoewel de meeste kinderen geen of milde symptomen hebben na een besmetting met het coronavirus, sommigen ernstig ziek kunnen worden. Dit is vooral het geval bij kinderen die lijden aan aandoeningen zoals ernstige astma, chronische longaandoeningen, hartproblemen zoals aangeboren afwijkingen en ernstige ontwikkelingsstoornissen.

Kinderen met dergelijke aandoeningen kunnen het Multisystem Inflammatory Syndrome in Children (MIS-C) ontwikkelen na een infectie met het coronavirus. De aandoening wordt gekenmerkt door een ontsteking in meerdere orgaansystemen en kan levensbedreigend zijn.

De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) is gevraagd om de kinderen tussen de 5 en 11 jaar met een verhoogd risico te selecteren. De Jonge heeft de GGD’en gevraagd om per GGD-regio “minimaal één vaccinatieplaats voor de vaccinatie van kinderen” in te richten.

De Gezondheidsraad beraadt zich momenteel of een Covid-19-vaccinatie breder beschikbaar moet komen voor kinderen tussen de 5 en 11 jaar. De Jonge. Hij merkt op dat dit “bredere sociale, medische, epidemiologische, ethische en juridische overwegingen” vereist.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?