Johan Remkes wil de volgende informateur van de regeringsformatie worden; Limburg verrast

Image source - Pexels.com


Johan Remkes reageerde positief op het verzoek van de VVD om Mariette Hamer als informateur over te nemen en de volgende fase van het kabinetsformatieproces te leiden. Dat maakte hij woensdagmiddag bekend in een brief aan de Limburgse Staten. Remkes is momenteel gouverneur van Limburg, waar hij werd aangesteld om een ​​bestuurlijke crisis op te lossen.

De VVD-politicus zei de rol van informateur graag op zich te willen nemen. “De minister van Binnenlandse Zaken kan in het landsbelang instemmen met deze nevenactiviteit”, zegt Remkes in zijn brief. Hij blijft gouverneur tot de nieuwe commissaris van de Koning voor de provincie is aangesteld. Dat kan nog enkele maanden duren.

De gretigheid van Remkes om de volgende kabinetsformatie-informateur te worden, kwam voor de Limburgse politici als een wat onaangename verrassing. Harold Schroeder, voorzitter van CDA Limburg, zei te hopen “dat Remkes zich bewust is van de belangrijke taak die hij in Limburg heeft. Ik ga ervan uit dat hij het netjes zal afmaken. Het is een grote taak.”

PvdA-fractieleider in de Limburgse Staten, Jasper Kuntzelaers, wees erop dat Remkes de taak op zich nam om de rust rond de Limburgse integriteit te herstellen. “Er lopen nog meerdere onderzoeken en die zijn nog niet afgerond. Hij is door de minister in zijn huidige functie geplaatst. Het voelt alsof de minister maar één crisismanager heeft. vervult hier zijn taken.”

“Verschrikkelijk. Wat een baan draaimolen”, zei SP-fractievoorzitter Marc van Caldenberg op Twitter. “We zijn de rotzooi van het CDA nog niet uit en Limburg wordt opgeofferd om de rotzooi van Rutte en de VVD op te lossen. Waarom nieuwe bestuurscultuur?”

Naar verwachting presenteert Mariette Hamer donderdag haar rapport over de kabinetsformatie. Nadat ze tevergeefs heeft geprobeerd een combinatie te vinden van partijen die beide willen samenwerken en een meerderheid in het parlement hebben, wordt verwacht dat ze VVD, D66 en CDA zal aanbevelen om te onderhandelen over een minderheidsregering.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?