Japan laat veroordeelde terrorist vrij die Haagse ambassade bezette

Image source - Pexels.com


Fusako Shigenobu, de 76-jarige oprichter van het ooit gevreesde Japanse Rode Leger, is zaterdag in Tokio vrijgelaten na het uitzitten van een straf van 20 jaar. Ze kreeg in 2006 een boete voor haar aandeel in de bezetting van de Franse ambassade in Den Haag in 1974. Twee politieagenten raakten daarbij ernstig gewond.

Drie leden van de terroristische groepering vielen in september 1974 de Franse ambassade binnen en eisten de vrijlating van medeleden die vastzaten in een Franse gevangenis. Tijdens de inval openden ze het vuur op twee politieagenten, die ernstig gewond raakten. Ook hielden ze de ambassadeur en 10 medewerkers meer dan vier dagen gegijzeld. Shigenobu zou de bezetting hebben georganiseerd, maar was zelf niet aanwezig op de ambassade. Ze heeft altijd volgehouden dat ze onschuldig is.

“Mijn excuses voor het ongemak dat mijn arrestatie zoveel mensen heeft veroorzaakt”, zei Shigenobu na haar vrijlating tegen verslaggevers. “Het is een halve eeuw geleden… maar we hebben onschuldige mensen kwaad gedaan die vreemden voor ons waren door prioriteit te geven aan onze strijd, bijvoorbeeld door ze te gijzelen.”

Shigenobu was een van de meest beruchte vrouwen in de jaren zeventig en tachtig, toen haar radicaal-linkse groep wereldwijd gewapende aanvallen uitvoerde ter ondersteuning van de Palestijnse zaak. Ze zou ook het brein zijn achter de aanslag op de luchthaven van Lod in Tel Aviv in 1972, waarbij 26 doden en 80 gewonden vielen.

Ze werd in 2000 gearresteerd in Japan toen ze daar opdook, na ongeveer 30 jaar als voortvluchtige in het Midden-Oosten te hebben geleefd.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?