Isolatie van woningen voor velen onbetaalbaar, gaat veel te langzaam

Image source - Pexels.com


De isolatie van woningen in Nederland is momenteel voor veel mensen onbetaalbaar en gaat veel te langzaam. In het huidige tempo duurt het tot het jaar 2100 voordat alle woningen goed geïsoleerd zijn – 50 jaar te laat om de doelstellingen van het Klimaatakkoord te halen, stellen GroenLinks, CDA en ChristenUnie in een manifest dat is opgesteld met een groot aantal maatschappelijke partijen , meldt RTL Nieuws.

In het manifest riepen de partijen het volgende kabinet op om snel een Nationaal Isolatieprogramma op te zetten om de 2,7 miljoen slecht geïsoleerde woningen in het land aan te pakken.

Een van de grootste problemen van de huidige subsidieregeling is volgens hen dat subsidies pas worden toegekend nadat de werkzaamheden zijn uitgevoerd. Dit betekent dat mensen die de voorschotkosten niet kunnen betalen, hun woning niet kunnen isoleren. Partijen stelden daarom een ​​vouchersysteem voor waarmee de isolatie kan worden gefinancierd.

Ook pleiten partijen voor het instellen van isolatieteams om bewoners actief te benaderen en te ondersteunen, een planmatige aanpak te beginnen bij de woningen met de slechtste isolatie en het opleiden van voldoende professionals om onder meer de werkzaamheden uit te voeren. Alle maatregelen samen zorgen er volgens hen voor dat woningen drie keer sneller worden geïsoleerd. En zo wordt het mogelijk om in 2050 de doelstelling van het Klimaatakkoord te halen dat alle woningen duurzaam zijn.

Maatschappelijke partners die betrokken zijn bij dit manifest zijn onder meer Vereniging Duurzame Energie, Natuur & Milieu, Consumentenbond, Bouwend Nederland, Energie Nederland, Techniek Nederland en VENIN, de koepelorganisatie van erkende isolatiebedrijven.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?