Inwoners van achterstandswijken negeren gemeenteraadsverkiezingen vaker

Image source - Pexels.com


Inwoners van buurten met veel huishoudens met een laag inkomen stemmen significant minder vaak bij de gemeenteraadsverkiezingen dan inwoners van rijkere buurten. Ook het opleidingsniveau speelt een grote rol in de opkomstcijfers, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen ging zo’n 60 procent van de inwoners van welvarende wijken naar de stembus. In gemeenschappen met overwegend lage inkomens was de opkomst 45 procent.

Ook het opleidingsniveau is van invloed op de opkomstcijfers. In buurten waar de meeste inwoners hoogopgeleid zijn, stemde vier jaar geleden 59 procent. In buurten met vooral laagopgeleide bewoners was dat 45 procent.

Het statistiekbureau heeft gekeken naar de opkomst voor elke wijk in Nederland bij de meest recente gemeenteraadsverkiezingen – de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 of de herindelingsverkiezingen van 2017 en 2018. Het statistiekbureau koppelde die gegevens vervolgens aan info over inkomen en opleidingsniveau.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?