Inwoners NL steunen Dodenherdenking, Bevrijdingsdag nog steeds

Image source - Pexels.com


Een grote meerderheid van de Nederlanders vindt het nog steeds belangrijk om op 4 mei Nationale Dodenherdenking en Bevrijdingsdag een dag later te herdenken. Dat meldt het Nationaal Comité van 4 en 5 mei op basis van de Nationale Vrijheidsenquête 2022. Van de mensen die de enquête invulden nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen, maakt meer dan zes op de tien zich het meest zorgen over de oorlog.

Inwoners van Nederland vinden 4 en 5 mei bijzonder belangrijk vanwege het gemeenschapsgevoel en omdat ze het essentieel vinden om stil te staan ​​bij de mensen die stierven voor de vrijheid. Een andere factor is het belang van het besef “dat zoiets als de Tweede Wereldoorlog nooit meer mag gebeuren”, aldus de commissie.

De steun voor 4 mei is vrijwel onaangetast, 83 procent zegt de Nationale Herdenking belangrijk of zeer belangrijk te vinden. Vorig jaar was dat 85 procent. De steun voor Bevrijdingsdag is licht gedaald van 79 procent vorig jaar naar 75 procent dit jaar.

Ook heeft de commissie onderzoek laten doen naar de gevoelens die de Nederlandse geschiedenis bij Nederlanders oproept. Daaruit bleek dat ongeveer een op de vijf mensen ‘dankbaarheid en trots’ voelt. “Mensen zijn dankbaar voor de bevrijding, de bevrijders en dat ze in Nederland mogen wonen”, aldus de commissie. Nederlanders zijn vaak trots dat hun “landje” in bepaalde gebieden “groot” was en denken dan aan bijvoorbeeld de Gouden Eeuw en de strijd tegen het water.

Een op de tien respondenten geeft aan dat ze zich schamen voor het verleden van Nederland, daarbij verwijzend naar de koloniale tijd en het slavernijverleden. Daarin zien de onderzoekers ‘aanzienlijke verschillen’ tussen bevolkingsgroepen. Nederlanders van Indonesische afkomst schamen zich het vaakst over het verleden van het land. Mensen van Antilliaanse of Surinaamse afkomst voelen vaker boosheid.

De Nationale Vrijheidsenquête is een jaarlijks onderzoek naar het draagvlak voor herdenken en vieren in Nederland. Onderzoeksbureau Centerdata heeft dit onderzoek in opdracht van het Landelijk Comité 4 en 5 mei uitgevoerd. Ruim 1.300 Nederlanders deden dit jaar mee.

Overigens is 5 mei geen officiële feestdag, maar veel mensen hebben eens in de vijf jaar een vrije dag. Al jaren gaan er geruchten dat Bevrijdingsdag een jaarlijkse vrije dag zou worden. Volgens Piet Fortuin van vakbond FNV kan zo’n extra vakantie meer opleveren dan het kost. “Mensen geven veel geld uit aan zo’n vakantie, bijvoorbeeld op festivals en in de horeca. Ook kan een vakantie een ontstressend effect hebben. Belangrijk in een tijd waarin werkgevers jaarlijks enkele miljarden euro’s uitgeven aan verzuimkosten als gevolg van spanning.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?