Invest-NL fonds is grotendeels naar buitenlandse bedrijven gegaan

Image source - Pexels.com


Slechts 161 miljoen euro van de 500 miljoen euro die tot nu toe door het Rijksfonds Invest-NL is uitgegeven, is naar Nederlandse bedrijven gegaan – ondanks het oorspronkelijke doel van het fonds om innovaties specifiek door Nederlandse bedrijven te stimuleren, meldt NRC. Verschillende parlementsleden hebben kritiek geuit op de bestedingen van het fonds.

Invest-NL is opgericht in 2020 en krijgt een totaal budget van 1,7 miljard euro. Het was bedoeld om te investeren in Nederlandse innovaties op het gebied van duurzaamheid en de energietransitie, met name projecten die door andere investeerders als te riskant werden gezien. Het doel was om een ​​maatschappelijke impact te maken en de Nederlandse economie te ondersteunen.

Volgens NRC is echter een groot deel van het fonds naar bedrijven in verschillende Europese landen of wereldwijd gegaan. Het ministerie van Financiën, de enige aandeelhouder van Invest-NL, rechtvaardigde deze aanpak door te stellen dat alle fondsen die geld ontvangen zich moeten committeren om het dubbele van het bedrag in Nederland te investeren.

“Er lekt geen geld weg, maar er komt geld bij voor Nederlandse bedrijven”, aldus een woordvoerder. Verder was de bepaling om de Nederlandse economie te steunen met het fonds meer een “gentleman’s agreement” dan een harde regel, aldus fondsmanagers.

“Dit is niet waar het in eerste instantie voor bedoeld was”, zegt GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee, die kritiek heeft op het feit dat het fonds “financieel succes eiste”, in plaats van zich simpelweg te richten op de maatschappelijke impact van de investering.

Critici wezen er ook op dat verschillende van de recent gefinancierde projecten ook populair waren bij andere investeerders, wat niet in de geest van de oorspronkelijke overeenkomst was. Invest-NL was bedoeld om te worden gebruikt voor risicovollere investeringen, zeiden ze.

“Dit roept vragen op”, zegt CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch. “Is beleggen in andere fondsen de juiste manier om de impact te bereiken die iedereen voor ogen had? En weten we waar het geld dat via internationale fondsen terug in Nederland wordt geïnvesteerd precies terechtkomt? Komt het terecht in de projecten die voor Nederland belangrijk zijn?”

Begin volgend jaar zal de Tweede Kamer het fonds opnieuw evalueren.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?