Internetproviders blokkeren de toegang tot zes Russische mediasites


Nederlandse internetproviders blokkeren de toegang tot zes Russische mediasites, melden verschillende providers dinsdag. Maandag liet de Autoriteit Consument & Markt (ACM) weten dat ze vijf RT-sites en de Spoetnik-site mogen blokkeren. Dit is in overeenstemming met de EU-sancties tegen Rusland.

De ACM heeft de internetaanbieders een lijst gegeven van de sites die ze volgens de sancties konden blokkeren. Dit zijn RT Engels, RT UK, RT Duitsland, RT Frankrijk, RT Spaans en Spoetnik.

Woordvoerders van VodafoneZiggo, KPN en T-Mobile zeiden de sites te blokkeren. VodafoneZiggo zei dat ‘zo snel mogelijk, waarschijnlijk dinsdag’ te doen. T-Mobile zei ook dat het de toegangsblokkering “zo snel mogelijk” zal organiseren.

KPN zei dat het zich zal houden aan het EU-verbod “ondanks onze fundamentele bezwaren tegen het blokkeren van websites”. Een woordvoerder legde uit dat “het niet aan ons is om te bepalen wat goed en slecht is.” KPN mag volgens hen niet bepalen welke content wel en niet wordt doorgegeven. De provider wil voldoen aan de volgorde van “netneutraliteit: we bepalen niet met buttons welke sites wel en niet online kunnen blijven.” Toch verwacht KPN dinsdagmiddag de Russische staatsmediasites te laten blokkeren.

Lees ook:  Rusland blokkeert website van The Moscow Times, nu gevestigd in Amsterdam

Plaats een reactie