Inlichtingendienst verstoorde Russische cyberaanval met Nederlandse routers


De Nederlandse militaire inlichtingendienst MIVD heeft een cyberaanval van Russische hackers verstoord door Nederlandse routers die in het wereldwijde aanvalsnetwerk worden gebruikt op te sporen en offline te halen, meldt de Volkskrant donderdag.

Volgens de krant zijn enkele tientallen routers in Nederland, eigendom van particulieren en het midden- en kleinbedrijf, gehackt door de beruchte Russische militaire hackgroep unit 74455 – onderdeel van de Russische inlichtingendienst GROe. De toestellen maakten volgens de krant deel uit van een wereldwijd aanvalsnetwerk bestaande uit duizenden gehackte toestellen.

Om hoeveel Nederlandse routers het precies ging, is onduidelijk. Ook is onduidelijk of Rusland dit aanvalsnetwerk heeft gebruikt in verband met de oorlog in Oekraïne. De MIVD heeft de eigenaren van de gehackte routers op de hoogte gebracht en een deel van de apparaten in beslag genomen, zegt MIVD-directeur Jan Swillens tegen de Volkskrant.

De MIVD besloot de vondst openbaar te maken, ook al publiceren inlichtingendiensten zelden de dreigingen die ze detecteren. Volgens de Swillens besloot de dienst dat transparantie in dit geval belangrijker was. “De dreiging is soms dichterbij dan je denkt”, zegt hij tegen de Volkskrant. “Daar willen we Nederlanders bewust van maken. Nederlandse routers, zeg maar van de bakker op de hoek, worden gebruikt door een statelijke actor.”

Lees ook:  Rotterdams Orkest verbreekt banden met bekende Russische dirigent Gergiev

Plaats een reactie