Inflatie in eurozone bereikt nieuw record van 8,6%

Inflatie in eurozone bereikt nieuw record van 8,6%
Image source - Pexels.com


De torenhoge energiekosten droegen er aanzienlijk toe bij dat de inflatie in de eurozone in juni een nieuw record van 8,6% bereikte.

Het recordcijfer, dat in mei is gestegen van 8,1 procent, betekent slecht nieuws voor de Europese economie, die momenteel met verschillende uitdagingen tegelijk te maken heeft: de oorlog in Oekraïne, afnemende voorraden Russisch gas, wereldwijde voedselonzekerheid , verstoorde toeleveringsketens en de rimpeleffecten van strenge lockdowns in China. Het recordcijfer, dat in mei was gestegen van 8,1%, betekent slecht nieuws voor de Europese economie.

Energie blijft de belangrijkste aanjager van dure kosten, met een prijsstijging van 41,9% op jaarbasis. Dit is te wijten aan het feit dat EU-landen haast maken om goedkope Russische fossiele brandstoffen te vervangen door alternatieve leveranciers die hogere tarieven rekenen.

Door de hoge gasprijs worden ook onbewerkte voedingsmiddelen zoals groenten en fruit geconfronteerd met een forse prijsstijging van 11,1%. Dit komt doordat meststoffen duurder worden voor boeren en producenten.

Geen enkele lidstaat van de EU is immuun voor de woede van de inflatie, die een niveau bereikt dat nog nooit eerder is gezien in het hele bestaan ​​van de eenheidsmunt. Het probleem is uitgegroeid tot een zeer tijdgevoelige en complexe uitdaging voor politici, bedrijven en individuele klanten.

Door hun grote afhankelijkheid van buitenlandse invoer om aan hun energiebehoefte te voldoen, worden de Baltische staten nog steeds onevenredig getroffen door de stijgende kostentendens. Estland (22 %), Litouwen (20,5 %), en Letland (19 %) zijn de landen die het meest door deze trend worden getroffen.

Terwijl Duitsland in juni een kleine daling optekende (8,2 procent) ten opzichte van mei, werd Spanje de eerste grote lidstaat die een inflatie met dubbele cijfers realiseerde, met een cijfer van 10 procent (8,7 procent).

Malta (6,1%) en Frankrijk (6,5%) blijven koploper wat betreft de laagste inflatiecijfers binnen de eurozone. Het grootste deel van de Franse elektriciteit komt van kernenergie, die de natie beschermt tegen de onvoorspelbare aard van de gasmarkt.

Het meest recente inflatiecijfer van Eurostat werd vrijgegeven enkele weken nadat de Europese Centrale Bank (ECB) aankondigde dat zij voor het eerst in meer dan tien jaar de rente zou verhogen in een poging de prijzen te verlagen.

Volgens Christine Lagarde, de president van de Europese Centrale Bank (ECB), zou haar organisatie de rente blijven verhogen als de inflatiesituatie verslechtert, wat de gegevens van juni lijken te bevestigen.

De Europese Centrale Bank heeft een jaarlijkse doelstelling van 2% inflatie vastgesteld, maar het tarief dat deze maand werd opgetekend, was meer dan vier keer zo hoog.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?