Inflatie blijft hoog tot 2023: president DNB

Image source - Pexels.com


Volgens de president van de Centrale Bank van Nederland (DNB) zullen Nederland en de eurozone in ieder geval tot in de zomer van 2023 nog te maken krijgen met hoge inflatie.

President Klaas Knot van DNB schat dat de periode van oplopende inflatie meer dan een jaar zal duren en gaat ervan uit dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente in het vierde kwartaal van dit jaar gaat verhogen. Het hoofd van De Nederlandsche Bank, die ook een van de beleidsmakers bij de ECB is, deed de voorspelling in het tv-programma Buitenhof.

In de afgelopen maanden is de inflatie gestegen tot het hoogste niveau in decennia. Het dagelijks leven is met name door de forse stijging van de energieprijzen aanzienlijk duurder geworden, maar ook veel producten – bijvoorbeeld in de supermarkt – zijn in prijs gestegen. Vooral voor Nederlanders die nu al geen extra geld te besteden hebben, kan dit problemen opleveren, aldus Knot.

De NOS meldde dat Knot vorige week samen met zijn ECB-collega’s de toekomstige inflatie analyseerde. “Ik geloof nu, op basis van deze analyse, dat de inflatie in de eurozone het grootste deel van dit jaar boven de 4 procent zal blijven”, aldus Knot volgens de NOS.

De DNB-voorzitter wees erop dat de oorzaken van de hoge inflatie vooral buiten Nederland liggen. Hij heeft echter nog geen loon-prijsspiraal geïdentificeerd, waarbij bedrijven de lonen voor werknemers nog sterker verhogen, waardoor de inflatie nog meer wordt opgedreven. Daarom gaat Knot ervan uit dat er ooit een einde komt aan de hoge prijsstijgingen, zegt hij.

Het verhogen van de rente wordt algemeen beschouwd als een middel om de hoge inflatie tegen te gaan. Volgens Knot heeft de ECB meer instrumenten tot haar beschikking dan alleen haar eigen rentetarieven verhogen. Ten eerste moeten de steunprogramma’s van de ECB worden afgebouwd. Hiervoor worden nu al maatregelen genomen en dat heeft er volgens Knot al voor gezorgd dat de rente op de financiële markten wat is gestegen.

Op basis van alle actuele gegevens verwacht Knot in het vierde kwartaal een eerste rentestap van 0,25 procent. In het voorjaar van 2023 vindt dan een volgende stap plaats, meent hij.

ECB-president Christine Lagarde liet donderdag al doorschemeren dat een renteverhoging wellicht niet lang meer op zich laat wachten. Ze benadrukte dat de situatie hier anders is dan in de Verenigde Staten, waar de rente waarschijnlijk eerder wordt verhoogd.

Op Buitenhof besprak Knot ook de kabinetsplannen voor de komende jaren. De plannen zijn volgens hem ambitieus op gebieden waar voorheen de nodige ambitie ontbrak.

Wel deelt Knot de mening van veel economen dat de overheid in haar aanpak sterk leunt op grote investeringsplannen. Hij is van mening dat het beleid efficiënter kan als er meer wordt gedaan met bijvoorbeeld fiscale stimuleringsmaatregelen en het beprijzen van milieuvervuiling. Net als andere experts vindt ook Knot dat de overheid voorzichtig moet zijn bij het verhogen van de staatsschuld.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?