‘Ik wil gerechtigheid voor mijn dochters’, zei vader van meisjes vermoord op MH17

Image source - Pexels.com


Peter van der Meer wil vechten voor gerechtigheid namens zijn drie omgekomen kinderen, verklaarde hij maandag tijdens de rechtszaak over het neerhalen van vlucht MH17 van Malaysia Airlines. “Ze waren pas zeven, tien en twaalf jaar oud. Ik heb geen toekomst met mijn dochters, alleen herinneringen”, zei hij in een rechtszaal in Den Haag.

Van der Meer deed altijd leuke dingen met Sophie, Fleur en Bente, beschreef hij maandag. “Ik coachte ze, maakte staartjes in hun haar en leerde ze zeilen. Maar in één klap was ik alles kwijt.” Zijn dochters zaten met hun moeder in het vliegtuig. “Wat het meest prikt, is dat ik niet precies weet wat er is gebeurd en waarom. Ik wil gerechtigheid en ik wil dat mijn dochters nooit worden vergeten.”

De vader ging door een hel en vond alleen kleine lichtpuntjes, zei hij. Zoals toen hij hoorde dat de lichamen van zijn kinderen waren geïdentificeerd en hij mocht komen afscheid nemen. ‘Het lichaam van Bente, de jongste, was het meest intact. Mijn moeder zei dat ze als een vlinder naar beneden was gefladderd.’

Van der Meer wordt nog vaak geconfronteerd met zijn verlies, zoals wanneer hij kinderen met hun ouders naar school ziet fietsen. “Dat kan ik nooit meer.” De man is een van de ongeveer negentig nabestaanden die voor de rechtbank zullen spreken. De rechtbank heeft hen drie weken de tijd gegeven om te spreken.

James Rizk, een Australiër van in de twintig, verloor zijn beide ouders in het Boeing-passagiersvliegtuig. Ook beschreef hij via een videolink de traumatische ervaringen die hij heeft gehad sinds het neerhalen van de vlucht. “Ik moest talloze keren DNA doneren en kreeg te horen dat alleen delen van het lichaam van mijn ouders konden worden teruggevonden.”

Dat scenario werd werkelijkheid voor Jaap van Keulen, die zijn zoon, schoondochter en twee kleinkinderen verloor. “Zestien keer hebben we een identificatiebericht ontvangen, er zijn in totaal 220 stukken van hun lichaam gevonden. We weten niet waar de rest is gebleven.”

MH17 werd op 17 juli 2014 neergeschoten in Oost-Oekraïne. Uit onderzoek is gebleken dat dit is gedaan met een Buk-raket, waarschijnlijk door pro-Russische separatisten die niet wisten dat het een passagiersvlucht was. Alle 298 mensen aan boord werden gedood. Onder hen waren bijna tweehonderd Nederlanders.

Het OM vervolgt vier mannen, drie Russen en een Oekraïner, voor hun vermeende betrokkenheid bij de ramp. Dit zijn rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergey Dubinsky, zijn assistent Oleg Pulatov en veldcommandant Leonid Kharchenko.

Alleen Pulatov wordt vertegenwoordigd door advocaten. De anderen worden bij verstek berecht.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?