Iedereen krijgt Covid-boosterschoten aangeboden, ook die onder de 60

Image source - Pexels.com


Covid-19 vaccin booster shots zullen aan iedereen in Nederland worden aangeboden, te beginnen met sommige gezondheidswerkers, de oudere bevolking en bewoners van zorginstellingen. Ze zullen op een later tijdstip ook worden aangeboden aan mensen jonger dan 60 jaar, zei minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge op een persconferentie over nieuwe coronavirusbeperkingen in Nederland.

Zorgmedewerkers die direct contact hebben met patiënten krijgen de injectie zo snel mogelijk aangeboden, zei GGD GHOR dinsdag. 80-plussers die naar een vaccinatiecentrum van de GGD kunnen gaan, kunnen daar vanaf 6 december een Covid-19 boostervaccinatie krijgen.

Eerder toedienen van boosters is volgens De Jonge niet mogelijk. “Het verloop van de actie wordt nu gepland”, zei hij. De instellingen die de injecties toedienen, moeten nog veel regelen om het mogelijk te maken, vervolgt De Jonge.

Vanaf januari komen mensen tussen de 60 en 80 jaar in aanmerking. Ze worden uitgenodigd voor hun boosters te beginnen met de oudste. Iedereen boven de 60 krijgt deze uitnodiging van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zij kunnen dan een landelijk meldpunt bellen om een ​​locatie en datum te kiezen.

Het kabinet nam het besluit om deze groepen mensen een boostervaccinatie aan te bieden nadat de Gezondheidsraad eerder op de dag een vergelijkbaar advies had uitgebracht. Alleen de mRNA-vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna zullen worden gebruikt voor de booster-injectie. De gegeven injectie is afhankelijk van de beschikbaarheid per locatie en mensen krijgen geen optie om te kiezen welk vaccin ze krijgen.

De zorgverleners die een extra vaccinatie kunnen krijgen, zijn degenen die direct contact hebben met patiënten in ziekenhuizen, verpleeghuizen, thuisverpleging en huisartsenpraktijken. “Dit om te voorkomen dat zorgpersoneel ziek wordt door Covid-19”, zegt GGD GHOR. Het is nog niet bekend waar deze zorgmedewerkers de boosterprik kunnen halen.

Alle bewoners ouder dan 18 jaar die in een zorginstelling met een eigen medische dienst wonen, krijgen ook een boostervaccinatie aangeboden. Voor deze groep is geen datum bekend.

Onder de 60 krijgen boosters in 2022

Nadat mensen van 60 jaar en ouder een boostervaccinatie hebben gehad, komen ook mensen onder de 60 in aanmerking voor een extra vaccinatie, zei conciërge minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge op de persconferentie over het coronavirus. Dit druist in tegen het advies van de Gezondheidsraad die stelt dat de in Nederland gebruikte vaccins de meeste volwassenen voldoende beschermen tegen ernstige ziekten.

Door eerder te beginnen met het toedienen van boosters wil De Jonge het moment ‘wanneer het echt nodig wordt’ voor zijn. De minister wil de keuze voor het krijgen van een boosterprik aan het publiek overlaten, ook omdat het volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nog niet nodig is.

De Jonge zegt dat de bescherming van vaccins afneemt en dat een derde injectie de werking van het vaccin kan versterken. Er is momenteel geen teken dat de bescherming tegen ernstige ziekte of ziekenhuisopname al zichtbaar is verminderd, zei hij.

De minister van Volksgezondheid zei specifiek dat de 13 procent van de mensen die niet tegen de ziekte zijn ingeënt, het grootste risico lopen op Covid-19 in Nederland. Hij zei dat het weghouden van mensen uit de ziekenhuizen een belangrijke reden was voor nieuwe beperkingen, zoals uitgebreid gebruik van gezichtsmaskers en toegangspassen voor het coronavirus.

Die beperkingen kunnen de samenleving verder verdelen tussen gevaccineerde en niet-gevaccineerde mensen, aangezien niet-gevaccineerde mensen zonder bewijs van herstel van een coronavirusinfectie vaker getest moeten worden om deel te nemen aan meer aspecten van de samenleving. “Het is nooit te laat om opnieuw de beslissing te nemen”, zei De Jonge in een poging mensen aan te moedigen hun standpunt over de vaccinatie te heroverwegen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?