Iedereen incl. gevaccineerd moet getest worden op Covid toegangspas: ChristenUnie

Image source - Pexels.com


De ChristenUnie wil iedereen, al dan niet gevaccineerd, verplichten zich te laten testen op de besmetting met het coronavirus om toegang te krijgen tot locaties waar een coronaviruspas verplicht is. De partij, die deel uitmaakt van de regeringscoalitie, stelde dit voor als alternatief voor de plannen van het kabinet om het huidige toegangspasbeleid voor het 2G-systeem aan te passen. Dit geeft alleen toegang aan degenen die zijn ingeënt tegen Covid-19, of degenen die zijn hersteld van een eerdere infectie.

Minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge verdedigen dinsdag het 2G-beleid in de Tweede Kamer. Ze willen voorkomen dat de ziekenhuizen deze winter overlopen zonder strenge restricties die ook gelden voor gevaccineerde mensen. Zij lopen immers minder risico om ernstig ziek te worden.

Aan het wetsvoorstel voor het 2G-beleid wordt nog gewerkt en wordt op zijn vroegst eind deze week verwacht. Maar de ChristenUnie is nu al kritisch over deze aanpak, die andere landen al volgen, omdat het zou kunnen leiden tot polarisatie en tweedeling in de samenleving. Mede hierdoor is het draagvlak voor het 2G-beleid in het parlement nog onzeker.

“1G”, zoals de ChristenUnie haar eigen voorstel noemt, maakt geen onderscheid tussen gevaccineerd en niet-gevaccineerd. Iedereen die een evenement wil bijwonen, moet een PCR-test ondergaan. Voor meer dagelijkse activiteiten kan een antigeentest volstaan. Dat kan ook een zelftest zijn.

Volgens de ChristenUnie is het belangrijk dat er de komende tijd meer getest wordt, ook omdat de bescherming van de vaccins afneemt. Door besmettingen sneller op te sporen, kan het virus worden afgeremd en kan de druk op de zorg worden verlicht, denkt de partij.

Kamerlid Mirjam Bikker erkende dat vaccinaties “absoluut” bijdragen aan de bestrijding van het coronavirus. “Maar als we weten dat de vaccinatiegraad nooit 100 procent zal zijn, dat de beschermingsgraad van vaccinaties afneemt en dat vaccinatie niet voor iedereen werkt, zal dat nooit de hele oplossing zijn.

Naast het 2G-beleid debatteert de Tweede Kamer zich ook over de “milde lockdown” die Rutte en De Jonge eind vorige week bekendmaakten. Volgens het kabinet is de drie weken durende lockdown noodzakelijk omdat de besmettingscijfers en ziekenhuisopnames blijven stijgen. Maandag zijn er ruim 19.000 besmettingen gemeld, maar daar horen ook cijfers bij die in het weekend door een storing niet zijn gemeld.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?