Huizenprijzen kunnen dit jaar na jaren van stijgingen weer dalen

Huizenprijzen kunnen dit jaar na jaren van stijgingen weer dalen
Image source - Pexels.com


Aan de gestaag stijgende huizenprijzen komt dit jaar mogelijk een einde. Een maandelijkse daling is zelfs mogelijk, schrijft het Centraal Planbureau (CPB) in een dinsdag verschenen rapport over risico’s in het financiële systeem.

Een daling van de huizenprijzen is vooral mogelijk als de hypotheekrente verder blijft stijgen, waardoor de financiering van een huis duurder wordt.

Eerdere schattingen van het CPB gingen uit van verdere prijsstijgingen in 2022, maar kleinere stijgingen dan in 2021. Het keerpunt naar een daling is moeilijk te voorspellen, benadrukt het Centraal Planbureau.

Naast de rentestijging is ook het risico van een krimp van de Nederlandse economie, een recessie, een mogelijke oorzaak voor een daling van de huizenprijzen.

Dalende huizenprijzen worden bij het CPB niet per se als een risico gezien. Integendeel, een correctie is gezond na aanhoudende jaren van prijsstijgingen sinds 2013.

Dat was het einde van de financiële crisis van 2008. Tussen 2008 en 2013 daalden de huizenprijzen met zo’n 20 procent. Een dergelijke daling wordt nu niet verwacht, al was het maar omdat de woningmarkt sindsdien beter in orde is. Zo is er een aflossingsverplichting en zijn de leennormen aangescherpt.

Problemen als huizen onder water staan

Een deel van de huiseigenaren komt in de problemen als hun huis ‘onder water’ staat. Dan is de hypotheek hoger dan de waarde van de woning.

Als de huizenprijzen met een vijfde dalen, staat 23 procent van de woningen onder water en heeft 14 procent van de huiseigenaren onvoldoende financiële middelen om de restschuld op te vangen, zo heeft het CPB berekend.

Als de huizenprijzen met 10 procent dalen, komt 7 procent in de problemen met een eventuele restschuld.

Opgemerkt moet worden dat een dergelijke restschuld alleen ontstaat als de woning wordt verkocht.

Banken lopen weinig risico als prijzen fors dalen

Banken, voor wie de hypotheekportefeuille erg belangrijk is, lopen een klein risico als de huizenprijzen fors dalen, schrijft het CPB. Het aandeel wanbetalers is in Nederland van oudsher klein en een deel van de risico’s wordt door de overheid afgedekt via de Nationale Hypotheek Garantie.

Maandag liet eens te meer zien hoe snel de huizenprijzen blijven stijgen. In april was de stijging gemiddeld 19,7 procent ten opzichte van een jaar eerder, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

De afgelopen maanden vertraagt ​​de stijging echter en lijkt zich nu te stabiliseren.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?