Huisartsen dichter bij het voorschrijven van abortuspil

Image source - Pexels.com


Een ruime meerderheid van de Tweede Kamerleden stemde voor het toestaan ​​dat huisartsen een pil voorschrijven aan vrouwen die een zwangerschap willen afbreken. Het voorstel is ingediend door D66, GroenLinks, PvdA en de VVD. Bij de hoofdelijke stemming hebben in totaal 106 leden hun steun voor het wetsvoorstel uitgesproken.

Van de 150 leden stemden er 24 tegen, waaronder leden van FvD, ChristenUnie, SGP en PVV, behalve Fleur Agema die met de meerderheid stemde. Het wetsvoorstel, dat de bestaande wet op abortus aanpast, moet nog door de Eerste Kamer, de Eerste Kamer.

Als het overgaat, zou het de artsen niet verplichten om de pil voor te schrijven, maar zou het hen de mogelijkheid geven om dit te doen. Dat zou het enige alternatief zijn voor vrouwen in Nederland om een ​​van de 16 abortusklinieken te bezoeken. Uit een in maart gepubliceerd onderzoek bleek dat 58 procent van de huisartsen bereid zou zijn de pil voor te schrijven, hoewel de meesten zeiden dat ze meer training nodig zouden hebben om de medicatie goed te kunnen gebruiken. Verplichte opleiding is een vereiste die in het wetsvoorstel staat.

In januari werd duidelijk dat het voorstel meerderheidssteun in de Tweede Kamer zou krijgen. Ook de minister van Volksgezondheid van 2010-2017, Edith Schippers, schreef in 2016 een brief om huisartsen de mogelijkheid te geven pillen voor te schrijven om een ​​zwangerschap na 44 dagen zwangerschap af te breken. Het wetsvoorstel in zijn huidige vorm is in 2018 ingediend.

Mocht de wijziging van de abortuswet worden aangenomen, dan wordt deze volgens een eveneens aangenomen amendement van het CDA om de zeven jaar herzien. Een ander amendement dat werd aangenomen, was van de SP, die voorstelde om het effect op abortusklinieken te monitoren om ervoor te zorgen dat ze in de toekomst open kunnen blijven en zorg aan vrouwen kunnen blijven bieden.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?