Huidige kabinetsleden Slob en Blokhuis stappen niet in volgend kabinet

Image source - Pexels.com


De ChristenUnie-kabinetleden Arie Slob (minister van Onderwijs) en Paul Blokhuis (staatssecretaris van Volksgezondheid) keren niet terug in het volgende kabinet, aldus de partij. Naar verwachting wordt in januari het volgende kabinet van premier Mark Rutte aan het publiek voorgesteld.

Partijleider Gert-Jan Segers noemde het ‘een voorrecht’ dat hij met beide mannen heeft mogen samenwerken. Hij noemde het vertrek van de hooggeplaatste politici ‘een afscheid van twee politieke vrienden’.

Slob was tussen 2011 en 2015 partijleider en werd na een korte onderbreking van de politiek in 2017 minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media. Zijn politieke loopbaan begon in 1993 als gemeenteraadslid in Zwolle.

De scheidende minister noemde het een eer om zijn partij te steunen op het gebied van kwaliteitsonderwijs, diverse media, extra zorg voor studenten en onderwijsvrijheid. Op het laatste punt kreeg hij vorig jaar kritiek, toen Kamerleden zeiden zich niet krachtig genoeg uit te spreken tegen de anti-LHBTQ-opstellingen op gereformeerde scholen. Het probleem is sinds 2020 meerdere keren opgedoken. Slob zei dat hij “een stap terug doet uit dankbaarheid”.

Blokhuis werd in 2017 staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, nadat hij sinds 2006 wethouder was in Apeldoorn. Als staatssecretaris pleitte hij voor het nationaal preventieplan, waarin onder meer maatregelen werden genomen tegen roken, zwaarlijvigheid en alcoholmisbruik. Blokhuis zei dat hij graag door had willen gaan. “Maar tegelijkertijd gaat het niet om mij, maar hoe wij als partij het land het beste kunnen dienen”, zei hij.

Het is onduidelijk of Carola Schouten, een andere ChristenUnie-minister, in de politiek blijft. Ze is nu waarnemend minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en werkte samen met partijleider Segers tijdens de formatieonderhandelingen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?