Horecasector blij met einde-naar-toegangstesten; Anderen last van quarantaineregels

Image source - Pexels.com


Er zijn wisselende reacties op de laatste persconferentie over het coronavirus. Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers maakte dinsdag bekend dat de Nederlandse samenleving met ingang van 23 maart de laatst overgebleven verplichte regels in verband met het coronavirus laat vallen.

De horecavereniging, Koninklijke Horeca Nederland (KHN), is “extreem blij en opgelucht” dat later deze maand vrijwel alle coronamaatregelen komen te vervallen. Ondertussen zijn werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland teleurgesteld dat het quarantaineadvies niet is versoepeld, aangezien volgens ondernemers mensen die geen symptomen hebben van Covid-19 quarantaine gebruiken als reden om onnodig thuis te blijven. Vakbond CNV is blij dat het kabinet heeft besloten het advies over deeltijd thuiswerken in te trekken, terwijl vakbond FNV wil dat werknemers kunnen kiezen wanneer ze thuiswerken.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen sprak zijn vreugde uit dat de meeste beperkingen binnenkort zullen verdwijnen. “Nu het einde van de epidemie in zicht is, kunnen we ons op kabinetsniveau volop inzetten voor het herstel van de horeca. Door het doorzettingsvermogen en de veerkracht van de mensen in de branche zal het niet mislukken.”

Er zijn nog wel beperkingen die nog een week gelden voor de horeca, zoals een negatieve test die nodig is voor het betreden van locaties waar meer dan 500 mensen aanwezig zijn. KHN drong aan op een einde aan die beperking.

De komende periode zal voor zijn branche waarschijnlijk in het teken staan ​​van het herstel van het coronavirus, meent Willemsen. “Er is nog een lange weg te gaan voordat de industrie terug is op het niveau van voor het coronavirus.” Hij zei dat de meeste horecabedrijven nog steeds kampen met cashflowproblemen, dat er weinig geld is voor investeringen en onvoldoende inkomsten om schulden af ​​te lossen.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn teleurgesteld dat de quarantaineregels niet zijn versoepeld omdat het mensen die niet daadwerkelijk ziek zijn aanmoedigt om quarantaine als reden te gebruiken om thuis te blijven in plaats van naar kantoor te gaan. De ondernemersorganisaties vinden dat de overheid moet werken aan een meerjarenplan om het coronavirus aan te pakken. Het plan moet voorkomen dat het land bij een volgende besmettingsgolf of bij het opduiken van een nieuwe variant weer in lockdown gaat.

Bedrijfsorganisaties zijn nog in gesprek over de juiste aanpak van de schuldenlast die door de crisis voor ondernemers is opgestapeld. Ze zeggen dat ondernemers weer eigen vermogen moeten kunnen opbouwen, maar ze moeten ook meer tijd krijgen om belastingschulden af ​​te lossen.

Net als de werkgeversorganisaties is vakbond CNV verheugd dat het kabinet heeft besloten het thuiswerkadvies in te trekken. “Nu de grootste dreiging van de crisis voorbij is, is het logisch dat het kabinet de laatste maatregelen loslaat”, zegt bondsvoorzitter Piet Fortuin. “Veel werknemers verlangen weer naar het kantoorleven.”

Voor CNV betekent het feit dat het advies om thuis te werken niet meer van toepassing is echter niet dat iedereen weer fulltime op kantoor moet werken. De vakbond riep werkgevers op ruimhartig te zijn met de mogelijkheid om thuis te werken. ”Hybride werken hebben de voorkeur van de meerderheid. Het is goed als werkgevers dit faciliteren, want het komt de productiviteit ten goede.”

Vakbond FNV benadrukte dat de keuze voor thuiswerken vooral van belang is voor werknemers. Vicevoorzitter Kitty Jong vindt het “logisch” dat het kabinetsadvies om de helft van de tijd thuis te werken straks niet geldt.

FNV is het eens met de mededeling dat de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer wordt afgezwakt tot geadviseerd, maar niet verplicht. Jong wijst erop dat de handhaving van de verplichting “steeds moeilijker” wordt. Volgens de vicevoorzitter is het echter “goed dat er nog aandacht is voor kwetsbare mensen”.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?