Honderden protesteren op Dam tegen mogelijke afschaffing Amerikaanse abortuswet

Image source - Pexels.com


Honderden mensen demonstreerden zaterdagmiddag in Amsterdam tegen de mogelijke afschaffing van de federale abortuswet in de Verenigde Staten. De demonstranten pleiten er op de Dam voor dat vrouwen ‘bazen van hun eigen buik’ zijn met de slogan ‘Mijn lichaam, mijn keuze, mijn stem’.

De actie wordt ondersteund door Amnesty International, kenniscentrum Rutgers, Women Inc. en de organisatie achter de Woman’s March. Tijdens de demonstratie kwamen meerdere mensen aan het woord. Naast de uitgesproken solidariteit met vrouwen in de VS die hun zwangerschap willen beëindigen, wilden demonstranten waken voor het recht op abortus in Nederland.

Hilda Passchier demonstreerde net als Dolle Mina 50 jaar geleden dat abortus uit het wetboek van strafrecht moet worden geschrapt –– “dat is nog steeds niet gereguleerd” – abortus in het zorgverzekeringspakket en beslissingsbevoegdheid voor de vrouw. ‘Omdat een vrouw zoiets niet zomaar doet’, zei ze.

Passchier vindt het “eigenlijk heel vreemd” dat ze nu haar stem weer moet laten horen. “Ik dacht: dit hebben we toch al gehad?”

Naast het feit dat er in Nederland nog ruimte voor verbetering is op het gebied van bijvoorbeeld de abortuspil, wilde Passchier haar solidariteit betuigen met vrouwen in Amerika. “Ze moeten reizen voor een abortus, of stiekem een ​​pil slikken door via internet te bestellen.”

Ze is blij met de solidariteit op de Dam, maar waarschuwt dat mensen alert moeten zijn op de ontwikkelingen in Nederland. “Er zijn altijd idioten die dat hier ook oppakken en met geld en lobby de abortuswet willen terugdraaien.”

Eva de Goeij, die drie jaar geleden een ongewenste zwangerschap had, sprak met de aanwezigen over de veroordeling die ze voelde toen ze haar zwangerschap wilde beëindigen. De Goeij, voorzitter van de stichting Ava die mensen ondersteunt die mogelijk een abortus ondergaan, waarschuwt voor de “sterke anti-abortuslobby” die in Nederland wordt gevoerd.

Net als spreker Corinne Ellemeet, Kamerlid van GroenLinks, pleitte zij onder meer voor het schrappen van abortus uit het Nederlandse Wetboek van Strafrecht. Volgens Ellemeet is er een leidend advies van politici over abortus en “dat kan niet”, zei ze. Om te voorkomen dat de abortuswet in Nederland in gevaar komt, “moeten we van ons laten horen”.

De solidariteitsactie is een reactie op het ontwerpbesluit van het Amerikaanse Hooggerechtshof dat deze week naar buiten is gekomen. Als die beslissing definitief wordt, zou elke staat afzonderlijk wetten mogen maken over abortus.

De verwachting is dat met name in conservatieve staten het recht op abortus na zes weken wordt verboden. Na zes weken weten vrouwen vaak nog niet dat ze zwanger zijn. In sommige gevallen moeten mensen die een abortus willen, meer dan duizend mijl rijden naar een kliniek buiten hun staat, wat vaak niet mogelijk is, vooral voor mensen met een laag inkomen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?