Homorechtenorganisatie pleit voor meerouderwet

Image source - Pexels.com


LHBTQ+-rechtenorganisatie COC Nederland wil dat minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind dit jaar een meerouderwet presenteert. De groep pleitte namens zichzelf en vier andere organisaties voor de wet in een brief aan de nieuwe minister.

De meerouderwet zou het voor kinderen mogelijk maken om meerdere juridische ouders te hebben – niet slechts maximaal twee, zoals nu het geval is. Deze wet maakt onderdeel uit van het Regenboogakkoord van het COC Nederland, dat het nieuwe kabinet wil opnemen in het regeerakkoord.

“Kinderen hebben recht op een goede rechtsverhouding met al hun ouders, of het er nu één, twee, drie of vier zijn”, zegt COC Nederland-voorzitter Astrid Oosenbrug. “Er ligt een prachtige kans voor minister Weerwind om dit snel te regelen en wij helpen hem daar graag bij”, aldus Oosenbrug.

Ook wordt in de brief gevraagd dat iedere Nederlander de geslachtsregistratie in zijn paspoort eenvoudig kan wijzigen in een “X” in plaats van “M” of “F”. Deze optie kan bijvoorbeeld worden gebruikt door niet-binaire mensen en mensen die niet willen dat hun geslacht in hun paspoort wordt vermeld. Lisa van Ginneken van de partij D66 heeft hier onlangs een voorstel over ingediend.

De belangengroepen die in de brief worden vertegenwoordigd, vroegen ook om goede draagmoederschapsregelingen en verbeteringen aan de wetgeving inzake geslachtsregistratie. Daarnaast stellen de organisaties voor om interlandelijke adoptie weer mogelijk te maken vanuit landen waar geen problemen met adoptie zijn gesignaleerd. Het kabinet stopte in februari 2021 interlandelijke adoptie vanwege ernstige misstanden in meerdere landen.

COC Nederland stuurde de brief namens zichzelf, het Transgender Netwerk Nederland (TNN), de Nederlandse organisatie voor genderdiversiteit (NNID), Bi+ Nederland en Meer dan Gewenst, de Nederlandse stichting voor regenbooggezinnen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?