Historisch lage opkomst: iets meer dan 50% stemde bij de gemeenteraadsverkiezingen

Image source - Pexels.com


De opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 staat op 50,3 procent, alle stemmen zijn geteld in 327 gemeenten en verschillende andere steden tellen nog steeds hun stemmen op. Het mogelijk record lage cijfer werd gemeten met ongeveer 98,5 procent van de stemmen die landelijk werden geteld, volgens de verkiezingsdienst van het ANP. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018 stemde 54,1 procent van de kiesgerechtigden.

Het is te vroeg om te zeggen waarom de opkomst dit jaar lager was, zegt minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken. “Voor ons is het essentieel om in de analyse te kijken: wat zijn de oorzaken van de lage opkomst.”

Relatief gezien bleek de laagste opkomst in Rotterdam te zijn, waar 38,9 procent van de kiezers een stem uitbracht. Ook Roosendaal in Noord-Brabant, Almere en Tilburg liet een opkomst onder de 40 procent zien. De hoogste opkomst waren in Schiermonnikoog (80,2 procent), Rozendaal (80,0), Staphorst (75,4) en Urk (75,2).

In Lelystad, Waddinxveen en Brunssum is de opkomst ten opzichte van 2018 het sterkst gedaald. In Lelystad daalde de opkomst van 51 procent in 2018 naar 41 procent. Achtentwintig gemeenten zagen hun opkomst stijgen ten opzichte van vier jaar geleden. In 294 gemeenten hebben minder mensen gestemd dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen.

Minister Bruins Slot zei te hopen een “beter beeld” te krijgen van de opkomst in het hele land. Ze zei dat het nog niet duidelijk is of er “lokale omstandigheden of nationale aangelegenheden” in het spel waren.

Dit jaar zijn er minder blanco stemmen en ongeldige stemmen uitgebracht. Blanco stembiljetten daalden met 35 procent en ongeldige stembiljetten met 39 procent. Sommige mensen brengen een blanco stem uit om aan te geven dat ze geen enkele kandidaat geschikt vinden. Blanco en ongeldige stembiljetten tellen mee voor het bepalen van de opkomst, maar niet voor de verkiezingsuitslag.

Vanwege het coronavirus zijn de verkiezingen over meerdere dagen verspreid. “Het beeld tot nu toe is dat de verkiezingen goed zijn verlopen, in ieder geval op veel plaatsen”, aldus Bruins Slot. Door Covid-19 moesten veel gemeenten “in de laatste fase behoorlijk wat moeite doen om ervoor te zorgen dat er voldoende vrijwilligers bij de stembureaus waren”.

Man vrijwilligers meldden zich ziek met het coronavirus. Volgens Bruins Slot is het “bijzonder om te zien hoe gemeenten het voor elkaar hebben gekregen” de boel voor elkaar te krijgen. Ze noemde het ook ‘verbazingwekkend’ dat tienduizenden vrijwilligers de afgelopen dagen de stembureaus hebben bemand om ervoor te zorgen dat iedereen kon stemmen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?