Het voormalige hoofd van het Louvre wordt beschuldigd van vermeende antiquiteitensmokkel

Het voormalige hoofd van het Louvre wordt beschuldigd van vermeende antiquiteitensmokkel
Image source - Pexels.com


PARIJS — De voormalige president van het Louvre-museum heeft voorlopige aanklachten ontvangen voor vermeende handel in oudheden tijdens zijn ambtstermijn als hoofd van het beroemde museum van Parijs.

De politie in de Franse hoofdstad heeft Jean-Luc Martinez woensdag aangeklaagd voor “medeplichtigheid aan georganiseerde fraude” en het witwassen van geld, aldus het parket van Parijs.

Het parket zei dat twee van Martinez’ voormalige collega’s van de Egyptische oudheidsafdeling van het Louvre deze week ook in hechtenis zijn genomen, maar zonder aanklacht zijn vrijgelaten.

Het parket van Parijs wil de Franse berichten in de media niet bevestigen dat de drie mannen worden verdacht van deelname aan de handel in kostbare erfgoedstukken.

Volgens de krant Le Canard Enchaine onderzochten onderzoekers of Martinez “een oogje dichtkneep” voor valse certificaten van herkomst voor vijf Egyptische oudheden.

De krant zei dat de stukken, waaronder een granieten steen of plaat van Toetanchamon die in 2016 werden verkocht toen het Louvre in Abu Dhabi, een filiaal van het Parijse museum, verschillende Egyptische oudheden verwierf voor tientallen miljoenen euro’s (dollars).

Martinez trad vorig jaar af als voorzitter van het Louvre, een functie die hij sinds 2013 bekleedde. Nu is hij ambassadeur voor internationale samenwerking op het gebied van erfgoed. De huidige voorzitter van het museum is Laurence de Cars.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?