Het vertrouwen in de Nederlandse politiek is het afgelopen jaar flink gekelderd

Image source - Pexels.com


Het vertrouwen van Nederlanders in de politiek is het afgelopen jaar sterk gedaald, waarbij een overgrote meerderheid van de mensen zegt dat het proces van kabinetsformatie dat zes maanden aansleept en geen einde in zicht is, de reden is voor hun groeiend wantrouwen, vond Ipsos in het onderzoek. jaarlijks voor de NOS in aanloop naar Prinsjesdag.

61 procent van de Nederlanders zei weinig tot geen vertrouwen te hebben in de landelijke politiek, vergeleken met 38 procent vorig jaar. 63 procent heeft het vertrouwen in het huidige kabinet-Rutte III verloren, tegen 38 procent vorig jaar. En het gebrek aan vertrouwen in premier Mark Rutte zelf steeg van 32 procent vorig jaar naar 56 procent dit jaar.

Belangrijke redenen voor het gebrek aan vertrouwen waren het gezondheidsbeleid, de woningmarkt en de stagnerende kabinetsformatie. 72 procent van de respondenten vertelde Ipsos dat de duur van het vormingsproces hun vertrouwen in de politiek schaadde. Een vergelijkbaar percentage geeft aan dat Nederland zich deze zes maanden durende formatie niet kan veroorloven gezien alle problemen die op het spel staan.

De Ipsos-onderzoekers vroegen respondenten ook specifiek naar hun vertrouwen in de belangrijkste autoriteiten die betrokken zijn bij de coronaviruscrisis – gezondheidsinstituut RIVM, de veiligheidsregio’s, de burgemeesters, waarnemend premier Mark Rutte en waarnemend minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Het vertrouwen in het RIVM, veiligheidsregio’s en burgemeesters bleef relatief stabiel.

Maar het vertrouwen in Rutte en De Jonge kreeg een deuk. Vorig jaar vond twee derde van de Nederlanders dat Rutte goed met de pandemie omging. Nu is dat minder dan de helft, zo’n 40 procent zegt zelfs dat Rutte het slecht of heel slecht doet bij het aanpakken van deze crisis, vergeleken met 21 procent vorig jaar. Vorig jaar zei 59 procent dat De Jonge de crisis goed aanpakte, nu is dat gedaald naar 47 procent.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?