Het einde van de diesel- en benzineauto is in zicht

Image source - Pexels.com


In Europa loopt het tijdperk van de benzine- en dieselmotor op zijn einde. Europese klimaatministers hebben gisteravond afgesproken dat er na 2035 geen nieuwe auto’s met verbrandingsmotoren meer in Europa worden verkocht. Daarna moeten alle nieuwe auto’s elektrisch zijn.

Staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat onderzoekt de haalbaarheid van het verplicht stellen van elektrische bedrijfsauto’s vanaf 2025.

Brancheverenigingen en leasemaatschappijen zijn blij met de duidelijkheid, maar hebben wel wat vragen over levensvatbaarheid en kosteneffectiviteit.

Meest gebruikte auto’s

Volgens de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) zijn er in Nederland zo’n 9 miljoen auto’s, waarvan 1,2 miljoen zakelijk. 64 procent van deze bedrijfsauto’s is geleased, de rest is eigendom van werkgevers en zzp’ers.

Zakelijke auto’s belanden na afloop van een contract vaak op de tweedehandsmarkt nadat ze splinternieuw zijn aangekocht. Dat is de grondgedachte achter deze regeling, aldus BOVAG-voorzitter Han ten Broeke. “Het kabinet wil Nederland overstappen op elektrisch rijden. De verkoop van gebruikte auto’s begint met de verkoop van nieuwe auto’s, die beginnen met zakelijk rijden.”

In 2021 zijn er 2 miljoen gebruikte auto’s in Nederland, vergeleken met 320.000 gloednieuwe voertuigen. Het plan is om alle bedrijfswagens om te bouwen naar elektrisch vermogen voordat ze op de secundaire markt worden verkocht.

Belastingvoordelen

De RAI Vereniging, de branchevereniging van autofabrikanten en de VNA zijn enthousiast over de plannen voor duurzame mobiliteit en steunen de klimaatdoelen, op enkele uitzonderingen na. Ze maken zich zorgen over de beschikbaarheid van laadinfrastructuur en het kunnen voldoen aan de vraag naar elektrische voertuigen.

De RAI vindt dat we niet alleen prioriteit moeten geven aan elektrische voertuigen, maar ook aan waterstof en hybride voertuigen. Renate Hemerik, voorzitter van de VNA, maakt zich zorgen over de uitvoerbaarheid en betaalbaarheid van het plan. “Er zijn enorme productieachterstanden voor elektrische voertuigen, mede door het tekort aan chips. Het elektriciteitsnetwerk lijkt op volle capaciteit, dus hoe kunnen nieuwe laadpalen worden aangesloten? En de fiscale stimulering van elektrisch rijden stopt in 2025, terwijl je dit juist moet stimuleren.”

Ten Broeke van BOVAG beaamt dat de elektrische rijder financiële prikkels moet krijgen: “Na 2025 stijgt de premie voor elektrische voertuigen naar 22 procent, terwijl elektrische voertuigen nu al onbetaalbaar zijn. Als je wilt dat zo’n maatregel effectief is, moet je ervoor zorgen dat zakelijke rijders niet worden opgezadeld met hogere tarieven, dus de toeslag moet ook na 2025 lager blijven.”

Oplaadstations

Een op de twee in Nederland gekochte elektrische voertuigen is geleased. Duurzaamheid staat bij deze bedrijven al langer hoog in het vaandel en zij zijn blij met dit handelsperspectief.

Niels van den Hoogen, commercieel directeur van leasemaatschappij Athlon, vindt het voorstel gegrond. “Als we de transitie naar elektrisch rijden zoveel mogelijk willen bespoedigen, zijn dit soort duidelijke richtlijnen nodig. Voor levensvatbaarheid zijn alle partijen nodig: energiebedrijven, het elektriciteitsnet, infrastructuur, de overheid en de auto-industrie. We hebben al de beste elektrische infrastructuur van Europa, maar als we allemaal overstappen op elektrische voertuigen, moet die op nationale en Europese schaal aanzienlijk worden verbeterd.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?