Henk Kamp zoekt nieuwe minister van Defensie, Knapen voor nieuwe FM

Image source - Pexels.com


Henk Kamp (VVD) wordt de nieuwe minister van Defensie en Ben Knapen van het CDA de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, vertellen ingewijden aan Nederlandse media. Ze zullen respectievelijk Ank Bijleveld en Sigrid Kaag vervangen, die vorige week allebei aftrad nadat ze door het parlement werden berispt voor de chaotische evacuatie van mensen uit Afghanistan nadat de provincie in handen van de Taliban was gevallen.

Kamp is een enigszins opmerkelijke keuze. Niet omdat hij geen ervaring heeft – hij was minister van Sociale Zaken in het kabinet Rutte I, minister van Economische Zaken in het kabinet Rutte II en twee keer minister in de kabinetten Jan Peter Balkende – maar omdat het nieuws van zijn mogelijke benoeming op dezelfde dag kwam dat koning Willem-Alexander tijdens zijn Prinsjesdag-speech het kabinet bekritiseerde vanwege de aanpak van de Groningse aardbevingsslachtoffers. Als minister van Economische Zaken in Rutte II was Kamp verantwoordelijk voor de gaswinning in Groningen en de financiële opvang van slachtoffers van de fracking aardbevingen.

Knapen is momenteel senator en daarvoor was hij staatssecretaris van Buitenlandse Zaken in het kabinet Rutte I. De benoeming van Knapen komt voor hem te laat om later deze week de Algemene Vergadering van de VN in New York bij te wonen. Nederland wordt vertegenwoordigd door premier Mark Rutte en Tom de Bruijn (D66), die vorige maand is beëdigd als minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?