Helft aanvragers in grote steden nog geen energievoordeel

Image source - Pexels.com


Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag hebben nog niet de helft betaald van de rechthebbenden die overheidsgeld krijgen om hun energierekening te betalen. Dat komt ruim twee maanden nadat de steunmaatregel werd aangekondigd, aldus de NOS.

De steden zouden 800 euro energierekeningsteun geven aan huishoudens die tot 120 procent van het minimuminkomen uitmaken, hoewel deze aantallen per locatie verschillen. Huishoudens met een laag inkomen die al bekend waren bij de gemeenten hebben de uitkering ontvangen, maar mensen die zelf een aanvraag hebben ingediend hebben het geld nog niet gezien.

Anne Monpellier uit Rotterdam vertelde aan de NOS dat ze hulp had gezocht bij een bureau om het energiegeld aan te vragen, omdat ze bang was om het zelf te doen. “Ik ben heel bang dat de gemeente zal denken dat ik veel geld of extra geld heb”, zei ze.

Wanneer de steden aanvragen zoals die van Monpellier verwerken, moeten ze controleren of de aanvrager een huis- en energiecontract heeft en niet te veel verdient. De grote steden zeggen dat ze de meeste van de resterende aanvragen binnen de komende twee maanden moeten verwerken.

Er zijn verschillen tussen steden in wie in aanmerking komt voor de uitkering. In Utrecht kunnen mensen tot 125 procent van het minimuminkomen een aanvraag indienen. In Den Haag is dat 130 procent en in Rotterdam 140 procent. Ook Den Haag geeft 900 euro per huishouden, in plaats van 800.

Het kabinet heeft in april 175 miljoen euro extra gereserveerd voor de ondersteuning van de energierekening. Dit geld is via het gemeentefonds verdeeld onder gemeenten, die gemeenten technisch voor andere uitgaven kunnen gebruiken. “De minister rekent echter op gemeenteraden om ervoor te zorgen dat het geld op de juiste plek terechtkomt”, zegt een woordvoerder van minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen).

Er doen meer mensen een aanvraag voor de energietoeslag dan bij andere regelingen, mede omdat het veel geld is en makkelijker te krijgen is, aldus de NOS. Dit heeft de potentie om een ​​duidelijker beeld te geven van de mensen die in armoede leven in heel Nederland.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?