“Heel ernstig” dat kinderen uit huis zijn gehaald in uitkeringsschandaal, zegt Nederlandse premier

Image source - Pexels.com


Het feit dat honderden kinderen in het kinderopvangtoeslagschandaal uit hun ouderlijk huis werden geplaatst, is ‘zeer ernstig’. Daar moeten we ,,heel serieus naar kijken”, zei premier Mark Rutte.

Volgens het CBS zijn tussen 2015 en 2020 1.115 kinderen van slachtoffers in het kinderopvangtoeslagschandaal geplaatst bij een pleeggezin of in een instelling. De Belastingdienst bestempelde hun ouders ten onrechte als fraudeurs en bracht hen in financiële problemen met invorderingen en boetes. Veel ouders werden ook psychisch getroffen.

Het kabinet gaat ,,uitzoeken hoe het precies zit”, beloofde Rutte. Hij beloofde het parlement snel te laten weten ‘hoe we verder gaan’.

“Het hele dossier van de kinderopvangtoeslag-affaire is in ieder geval verschrikkelijk”, zei Rutte voor aanvang van de Europese top in Brussel. “Van A tot Z. Daar is geen discussie over. Het raakt veel mensen heel persoonlijk. Het raakt heel Nederland.”

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) sluit niet uit dat er meer dan 1.115 kinderen in die groep zitten. “Omdat niet alle ouders die zich hebben gemeld de eerste test hebben gehad, kan het aantal kinderen hoger zijn”, schreef hij aan het parlement. “Daarnaast kunnen ouders nog steeds als slachtoffer naar voren komen.”

Verder zijn in het cijfer alleen gedwongen uithuisplaatsingen opgenomen. Gevallen waarin ouders zelf aangaven niet meer voor hun kinderen te kunnen zorgen, zijn niet meegenomen.

Het CBS heeft de cijfers vrijdag naar het ministerie van Justitie en Veiligheid gestuurd, aldus Dekker. Maandag publiceerde het statistiekbureau de cijfers zonder verdere publiciteit op haar website. Een woordvoerder kon niet zeggen waarom het ministerie pas zes dagen na ontvangst een brief naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?