Harde lockdown, schoolsluiting moet overwogen worden, zegt IC-leider Gommers

Image source - Pexels.com


Over tien dagen staan ​​de intensive cares in ‘Code Black’, waar ziekenhuizen moeten beslissen welke patiënten ze kunnen helpen en wie moeten worden afgewezen, zei Diederik Gommers dinsdagavond tijdens een commissievergadering van Tweede Kamerleden. Daarom moeten het Outbreak Management Team en de politieke leiders in Nederland snel nadenken over een strenger pakket maatregelen om het extreem hoge aantal coronavirusinfecties dat recentelijk dagelijks wordt gemeld, te vertragen. Dit kan een harde lockdown inhouden vanaf volgende week, met het vooruitzicht om scholen te sluiten.

Nu de besmettingen zich snel verspreiden onder basisschoolleerlingen en hun ouders, “komt alles op tafel”, zeiden bronnen dicht bij het kabinet tegen het AD. De leden van het kabinet gaan woensdag in gesprek met RIVM-leider Jaap van Dissel om de situatie uitgebreid te bespreken. Aansluitend vindt een voltallige vergadering van het OMT plaats, vindt er meer overleg plaats met de minister-president en wordt er een persconferentie georganiseerd om eventuele wijzigingen aan te kondigen. Er zijn geen data vastgesteld.

“Ik denk dat er nu momentum is om harde maatregelen te nemen en dat zo snel mogelijk te doen”, zei hij tegen een commissievergadering van Tweede Kamerleden. De intensivist is hoofd Intensive Care van het Erasmus Medisch Centrum en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care.

Nu is echt het laatste moment om in te grijpen, zei Gommers. Het zal buitengewoon moeilijk zijn om de situatie onder controle te krijgen als dat Code Black-scenario wordt bereikt. Hij zei dat er 650 intensive care-bedden beschikbaar kunnen worden gemaakt voor Covid-19-patiënten. Uit cijfers van het LCPS bleek dat er 2.540 patiënten met Covid-19 in ziekenhuizen liggen, waarvan 488 op de intensive care. “Op 651 ben je bij Code Black”, verklaarde hij.

Gommers was uitgenodigd voor de bijeenkomst om Kamerleden op de hoogte te houden van het voorgestelde 2G-beleid voor toegangskaarten voor het coronavirus. Voordat daar over nagedacht kan worden, moet iedereen volgens hem eerst strengere maatregelen nemen. Anders komt het kabinet veel te laat met beperkingen “om te voorkomen dat het hart eind volgende week in de zorg stopt”.

Verzorgend minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zei maandag dat het land nog “heel ver” is van een Code Zwart in het ziekenhuissysteem. Ook Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) en het hoofd van het Erasmus Medisch Centrum zeiden destijds dat hij niet verwachtte dat dit scenario zich de komende dagen of weken zou voordoen.

Toch blijft het aantal coronapatiënten dat in ziekenhuizen belandt stijgen. Dit zal naar verwachting niet in de komende dagen eindigen. Daarom vroeg Gommers zijn collega’s van het Outbreak Management Team of ze eerder dan gepland konden afspreken, “morgen in plaats van vrijdag”. Hij wil snel adviseren over strikte maatregelen, “omdat we Code Black niet in kunnen terwijl het land nog open is. Dat kan niet.”

Mensen kunnen niet nog steeds winkelen en bars bezoeken als er een plotseling, onverwacht tekort aan mankracht is om meer ruimtes beschikbaar te maken op het IC-systeem, zei Gommers.

“De uitstroom van personeel is zo groot geweest dat we veel minder flexibiliteit hebben, en dat we een sterk verminderde IC-capaciteit hebben”, legt Gommers uit. “Dus de bedden zijn er, de ventilatoren zijn er, de monitoren zijn er, maar we missen de verpleegsters.” De intensive care kan daarom niet opschalen zoals tijdens de eerste golf van infecties.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?