Harde keuzes nodig om maandenlange lockdown te voorkomen: Outbreak-expert

Image source - Pexels.com


Het is “ongelooflijk belangrijk” dat het kabinet harde keuzes durft te maken als Nederland deze winter doorkomt zonder een maandenlange harde lockdown, zegt medisch microbioloog en uitbraakteamlid Marc Bonten tegen Nieuwsuur. Hij herhaalde de urgentie van zijn collega Diederik Gommers, IC-expert en OMT-lid.

Eerder op dinsdag drong Gommers er bij het kabinet op aan om te stoppen met ruzie maken over het 2G-toegangsbeleid en te gaan kijken naar een harde lockdown omdat ziekenhuizen snel “code zwart” naderen. Dan zijn er niet genoeg ziekenhuisbedden beschikbaar voor iedereen die behandeling nodig heeft en moeten artsen kiezen tussen patiënten.

“Kijk hoe het is in ziekenhuizen. Kijk naar de cijfers van vandaag. Kijk naar de cijfers van de afgelopen weken. Kijk naar het draagvlak voor de huidige maatregelen en hoe ze worden uitgevoerd. Er moet iets gebeuren, en de politiek moet verantwoordelijkheid nemen Zowel het kabinet als de fracties”, zegt Bonten dinsdagavond tegen Nieuwsuur.

Volgens Bonten proberen politici momenteel code zwart te voorkomen zonder harde maatregelen te nemen en niemand te dwingen zich te laten vaccineren. En dat is een combinatie die niet gaat werken.

“Als maatregelen niet bespreekbaar zijn, dan moet de vaccinatiegraad heel snel omhoog. Tot die tijd moeten de ziekenhuizen overleven. Als we niet kunnen praten over de vaccinatiegraad, blijft er maar één optie over: de maatregelen verder aanscherpen om de ziekenhuizen overeind. Hiermee bouwen mensen geen verdere immuniteit op. Dat betekent dat we waarschijnlijk maatregelen zullen moeten voortzetten tot het voorjaar ons uit de crisis haalt. Dus: politiek, kabinet en parlement moeten nu echt keuzes maken.”

Bonten luisterde naar recente debatten in de Tweede Kamer. “Het is dramatisch. Ze moeten echt samen staan ​​en ervoor zorgen dat we het land door deze crisis loodsen in plaats van te ruziën over details. Ze zijn gefocust op de verkeerde onderwerpen. We moeten ervoor zorgen dat we het land deze winter doorkomen zonder dat er een lockdown nodig is van drie, vier maanden.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?