Grote veranderingen in Covid-lockdown onwaarschijnlijk, maar kinderen kunnen nu meer sporten

Image source - Pexels.com


Het Outbreak Management Team en de nieuwe minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers zien later deze week weinig ruimte om de lockdown-beperkingen te versoepelen. De besmettingen nemen snel toe en er is nog veel onzekerheid over wat dit gaat betekenen voor ziekenhuizen, zegt Kuipers tegen de media. Een beperking die een beetje versoepelt, is dat jongeren tot en met 17 jaar langer bij hun club kunnen sporten.

Kinderen en tieners mogen vanaf vandaag tot 20:00 uur buiten trainen in plaats van 17:00 uur. De coronamaatregel voor volwassenen blijft op dit punt ongewijzigd. Wedstrijden en competities zijn nog steeds verboden, ook voor kinderen en tieners.

Maar veel ruimte voor verdere lockdown-versoepelingen is er niet, zei Kuipers maandag kort na de beëdiging van het kabinet Rutte IV tegen de media. “Er is nu heel weinig ruimte om veel te ontspannen”, zegt de nieuwe minister van Volksgezondheid, meldt het AD. “Het aantal besmettingen is hoog.” Hij wil wel kijken naar ‘wat mogelijk is’ op basis van nieuw OMT-advies, maar probeerde de verwachtingen te temperen.

Woensdag komt het Outbreak Management Team weer bij elkaar. De betrokken ministers komen donderdag bij elkaar om het OMT-advies te bespreken op basis van de laatste cijfers van het RIVM. Het advies van het OMT om medische mondkapjes verplicht te stellen in alle binnenruimtes waar verschillende huishoudens samenkomen, en enkele buitenruimtes zullen onderdeel uitmaken van deze discussie. Vrijdag beslissen ze, en dan is er weer een persconferentie.

Kuipers zei de pleidooien voor versoepeling te horen, maar het OMT drong aan op voorzichtigheid. Terwijl de nieuwe Omnicron-variant lijkt te resulteren in “de helft tot tweederde” minder ziekenhuisopnames dan de Delta-variant, neemt het aantal bezette bedden nog steeds toe in landen waar de Omnicron-piek al nadert. Als de situatie van die landen wordt vertaald naar Nederland, worden er twee keer zoveel Covid-patiënten opgenomen als het record dat in het voorjaar van 2020 werd bereikt. En dat kan de Nederlandse gezondheidszorg gewoon niet aan.

Dus als het kabinet besluit de lockdownmaatregelen aan te passen, gaat het volgens Kuipers maar om kleine veranderingen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?