Grote steden willen snelheidslimiet verlagen naar 30 km/u

Image source - Pexels.com


Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht willen de maximumsnelheid in alle steden verlagen naar 30 kilometer per uur, stellen ze in een Kamerbrief. Ongeveer de helft van de wegen in de vier grootste steden van Nederland heeft een snelheidslimiet van 30 km/u. De anderen hebben 50 km/u, meldt het AD.

“Vroeger gaven we de auto te veel ruimte in de steden, nu staat de leefbaarheid voorop. Als we voetgangers en fietsers beter willen beschermen, moeten we in actie komen”, zegt verkeerswethouder Egbert de Vries van Amsterdam. naar de krant.

Het invoeren van een snelheidslimiet van 30 km/u op de grotere wegen in de steden is juridisch lastig omdat op deze wegen snelheidsreducerende maatregelen zoals verkeersdrempels verplicht zijn. Als steden de snelheidslimiet verlagen zonder verkeersdrempels aan te leggen, zijn ze wettelijk aansprakelijk bij ongevallen. Maar dit is onhaalbaar omdat het ook hulpdiensten als de brandweer of ambulance vertraagt.

Fietsersvereniging Fietserbond is blij met de plannen. Het lobbyt al jaren voor een lagere snelheidslimiet, zegt de vereniging tegen het AD. Ook de Stichting verkeersveiligheidsonderzoek SWOV is een voorstander. “De kans op dodelijk letsel is bij een aanrijding met 30 kilometer per uur beduidend lager”, zegt een woordvoerder tegen de krant.

De Tweede Kamer debatteert donderdag over verkeersveiligheid.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?