Grote Nederlandse steden bezorgd over vluchtelingen vast in oud naturalisatiesysteem

Image source - Pexels.com


Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag maken zich grote zorgen over een groep van zeker 11.000 vluchtelingen die de komende jaren moeten inburgeren. Op 1 januari wordt een nieuw inburgeringssysteem ingevoerd, maar iedereen die voor die datum een ​​verblijfsvergunning heeft gekregen, moet inburgeren in het oude, falende systeem. En dat is onterecht, schreven de steden in een brief aan verantwoordelijk staatssecretaris Dennis Wiersma, meldt Trouw.

Het oude inburgeringsstelsel kreeg in 2018 al het label “falend” toen de Nationale ombudsman en anderen zeiden dat de overheid het inburgeraars moeilijker maakte om hun plek in de Nederlandse samenleving te vinden in plaats van makkelijker. Het nieuwe systeem zou in 2020 ingaan, maar de invoering werd drie keer uitgesteld.

Door de vertraging zullen de komende jaren duizenden vluchtelingen in het falende systeem worstelen. “Dan kan de ene vluchteling goed integreren en moet zijn buurman, die toevallig eerder een verblijfsvergunning kreeg, zich nog in het oude systeem redden. Dat vinden wij onterecht en absoluut onverklaarbaar”, aldus wethouder Marjolein Moorman van Amsterdam. Wel hebben de gemeenten geld gekregen om deze groep te helpen, staat in hun brief. “Maar we hebben nog steeds te maken met de beperkingen van het huidige systeem.”

De vier grootste steden van Nederland stellen voor dat alle mensen die al een verblijfsvergunning hebben gekregen, maar nog geen woning hebben en nog in een asielcentrum wonen, kunnen inburgeren onder het nieuwe systeem. Dat is een grote groep, want door de woningnood in Nederland zitten volgens Trouw zo’n 11.000 vluchtelingen vast in asielzoekerscentra.

“Ik vind dat je vanuit het oogpunt van eerlijkheid in ieder geval zoveel mogelijk mensen een goede inburgering moet gunnen. Maar ook financieel is het slim. door het inburgeringsstelsel in de problemen, en als je eenmaal in de problemen zit, kom je er heel moeilijk uit. Mensen worstelen met schulden, krijgen bijstand, hebben psychische problemen. Dat kost de samenleving uiteindelijk geld.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?