Grote drukte in Den Bosch voor carnavalsfeest; Burgemeester tevreden

Image source - Pexels.com


Ongeveer 25.000 feestvierders kwamen donderdagmiddag bijeen in Den Bosch om de datum te vieren die bekend staat als de “11e van de 11e”. Op beelden op sociale media is te zien dat het op sommige plekken erg druk was en mensen dicht op elkaar zaten. Nederland brak eerder op de dag het record van de meeste besmettingen met het coronavirus op een dag en het hoogste gemiddelde aantal dagelijkse besmettingen met het coronavirus in een periode van een week.

Een woordvoerder van de gemeente zegt inderdaad de indruk te hebben dat het op sommige plekken drukker is dan op andere. “We proberen mensen over te halen om naar andere delen van de stad te verhuizen”, zei hij. “Over het algemeen hebben we de indruk dat het goed gaat. We zijn tevreden.”

Ook burgemeester Jack Mikkers zei dat het goed gaat, zegt zijn woordvoerder. Hij wees op de strikte regels die de deelnemers in acht nemen. In Oeteldonk, de carnavalsnaam voor Den Bosch, werd feest gevierd in de vele cafés op verschillende locaties in de binnenstad. Mensen zonder zowel een kaartje als een coronaviruspas mochten de voor het publiek afgesloten ruimtes rond de kroegen niet in. Volgens Mikkers waren de enige aanwezigen kaarthouders uit Den Bosch. “Dat zou geen zin hebben”, zegt zijn woordvoerder. “Zonder kaartje kun je beter niet komen.”

De woordvoerder benadrukte dat op de 11e van de 11e normaal gesproken tussen de 50.000 en 60.000 mensen feesten in de binnenstad van Den Bosch. Het waren er donderdag 25.000 in een “totaal gecontroleerde setting”, aldus de woordvoerder. “We hebben alle centrale evenementen afgelast, de kroegen gecontroleerd geopend. In veel andere steden zie je dat de kroegen open waren zonder controle. Daar kunnen mensen hun gang gaan. Onze aanpak is dus beter.”

Mikkers kon de kroegen immers niet sluiten; dit was volgens de woordvoerder de enige mogelijkheid die de burgemeester had om het goed te regelen.

De reacties op sociale media over de drukte in Den Bosch waren wisselend. “Alles is afgelast in Limburg, en dan zie je dit”, schreef iemand.

“Advies aan alle ziekenhuizen buiten Brabant: neem de komende maand geen enkele coronapatiënt uit Den Bosch op. Wij, de rest van Nederland, willen niet boeten voor dit misvormde stelletje feestvierders”, zei een ander. Maar er waren ook veel positieve stemmen.

“Dit was gewoon goed geregeld in Den Bosch. En toch is 87 procent ingeënt?” En een ander zei: “Straat is afgesloten, beperkte toegang (met vooraf gekocht) polsbandje en QR. Alles netjes binnen de regels, net als bij voetbalstadions.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?