Grootste stijging asielverzoeken sinds 2015

Image source - Pexels.com


Het aantal nieuwe asielaanvragen is in het derde kwartaal van 2021 fors gestegen, de grootste stijging sinds de vluchtelingencrisis in 2015. Vooral meer Syriërs, Afghanen en Turken vroegen asiel aan. Dat meldt het CBS op basis van cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

In het derde kwartaal vroegen 8.845 mensen voor het eerst asiel aan. Dat is ruim 2,5 keer meer dan in het tweede kwartaal. Ook waren er 7 procent meer aanvragen voor gezinshereniging. Het gaat om gezinsleden die een aanvraag hebben ingediend voor hereniging met iemand die al een asielvergunning heeft.

2.550 Syriërs hebben in het derde kwartaal voor het eerst asiel aangevraagd, tegen 1.015 een kwartaal eerder, waarmee ze de grootste groep zijn. Het aantal verzoeken van Afghanen steeg relatief snel, van 210 in het tweede kwartaal naar 1.565 in het derde kwartaal. De IND kreeg vier keer zoveel aanvragen van mensen met de Turkse nationaliteit.

De toename van gezinsleden bestaat vrijwel geheel uit mensen uit Syrië en Turkije. Het aantal mensen met de Eritrese en Jemenitische nationaliteit dat via gezinshereniging naar Nederland is gekomen, is afgenomen.

Asielzoekers die zich in Nederland willen vestigen, moeten eerst een asielaanvraag indienen. De IND voert vervolgens meerdere gesprekken met de aanvrager alvorens het verzoek in te willigen of af te wijzen. Na afwijzing kan de asielzoeker een tweede verzoek indienen als nieuwe informatie een ander licht op zijn zaak kan werpen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?