Groningen voorbereiden op meer gaswinning: Mijnbouwraad


Het kabinet moet Groningen voorbereiden op meer gaswinning in de provincie, stelt de Mijnraad, een bij wet ingestelde onafhankelijke groep energiedeskundigen, in advies aan het kabinet. De Mijnraad drong er ook bij de regering op aan om de gasreserves tot 100 procent aan te vullen, niet tot 80 procent zoals gepland, meldt De Telegraaf.

De afgelopen maanden hebben Klimaatminister Rob Jetten en Mijnbouwstaatssecretaris Hans Vijlbrief herhaaldelijk gezegd dat het Groningen-gasveld dit jaar op “pilot light” blijft staan ​​en in 2023 en 2024 definitief zal sluiten. Maar door de onzekerheid op de gasmarkt veroorzaakte door Rusland dat Oekraïne binnenvalt, denken de experts van de Mijnraad dat het kabinet niet zo zeker van zichzelf kan zijn.

De Mijnbouwraad noemde de plannen van de regering om een ​​winter in de kou te voorkomen onvoldoende. De Mijnbouwraad is er bijvoorbeeld niet van overtuigd dat de pogingen van Nederland om extra vloeibaar gas (LNG) te betrekken voldoende zullen zijn om al het Russische gas te vervangen. Ze roepen daarom de regering op om Groningen voor te bereiden. “In de ogen van de Mijnbouwraad is het gebruik van het Groningenveld voor het vullen van de berging en als noodmaatregel een reële optie om te overwegen en voor te bereiden.”

Lees ook:  Prinses Beatrix viert haar 84ste verjaardag

De overheid moet onderzoeken en duidelijk aangeven hoeveel productie in de verschillende scenario’s nodig is om de gasopslag te vullen. “En hoeveel gas kan er binnen de geldende veiligheidsnormen uit het Groningenveld worden gewonnen.”

De Mijnbouwraad vindt ook dat de gasopslagen volledig en sneller gevuld moeten worden om tekorten in de winter te voorkomen. “De leveringszekerheid van gas staat behoorlijk onder druk en is in meerdere toekomstscenario’s niet gegarandeerd. Nadenken over en voorbereiden op overheidsingrijpen is dan ook terecht”, zegt Mijnbouwraad-voorzitter Staf Depla tegen de Telegraaf. “Afgezet tegen de kosten van de mogelijke maatschappelijke ontwrichting – zeker in de meer extreme scenario’s – vindt de Mijnbouwraad deze kosten de moeite waard.”

Jetten en Vijlbrief zeiden dat ze “het advies zouden bestuderen” en “het meenemen in onze vervolgacties om de leveringszekerheid te waarborgen”.

Plaats een reactie