GroenLinks wil donaties aan politieke partijen beperken

Image source - Pexels.com


GroenLinks wil giften aan politieke partijen beperken tot 25.000 euro. De partij wil ook dat giften door rechtspersonen worden verboden om voor meer transparantie te zorgen.

De oppositiepartij presenteert deze voorstellen dinsdag als de Tweede Kamer praat over de Wet financiering politieke partijen. GroenLinks maakt zich zorgen dat grote donaties politieke invloed kunnen kopen.

“Je kunt zoveel doneren als je wilt. Ook loopt Nederland qua transparantie in Europese zin ver achter. Het is vaak onduidelijk wie er achter donaties zit. Dat maakt de politiek kwetsbaar voor ongewenste invloeden van buitenaf”, aldus GroenLinks.

Tijdens het debat stelt de VVD een plafond voor van 100.000 euro voor donaties aan politieke partijen. De regerende partij vindt ook dat politieke partijen donaties boven de 1.000 euro moeten melden. Dat is momenteel 4.500 euro.

Vorig jaar kregen D66 en PvdD respectievelijk een miljoen euro en 350.000 euro van een tech-ondernemer en een miljardair. Het CDA ontving kort voor de verkiezingen in maart een donatie van 1,2 miljoen euro.

De VVD maakte in november bekend donaties aan de partij te beperken. Partijvoorzitter Christianne Van der Wal zei dat er een limiet van 100.000 euro per donateur moet komen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?