GroenLinks steunt fractievorming met PvdA

Image source - Pexels.com


Er is brede steun in de GroenLinks-partij om samen met de PvdA in de nieuwe kabinetsformatie te stappen.

Samenwerking is noodzakelijk, vindt GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver. Hij zei dat hij een ander rechts kabinet wil vermijden. “We gaan pas regeren als we op cruciale onderwerpen het verschil kunnen maken”, zegt GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet.

Er was weinig kritiek onder de 200 GroenLinks-fractieleden die zaterdag aanwezig waren bij een bijeenkomst in Utrecht. Toch was er bezorgdheid dat de identiteit van de partij verloren zou kunnen gaan. “Samenwerking neemt je eigenheid niet weg”, zegt Klaver. De lijsttrekker maakte duidelijk dat de twee partijen verre van een fusie zijn.

De kabinetsformatie vordert traag door de weigering van VVD en CDA om met GroenLinks en PvdA te onderhandelen. Ellemeet noemde het “de arrogantie van rechts”.

Over samenwerking tussen GroenLinks en PvdA is in het verleden wel gesproken, maar tot een daadwerkelijke coalitie is nooit gekomen. Om de hechte band te benadrukken was ook PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk in Utrecht aanwezig. “Dit is het moment”, zei Van Dijk zelfverzekerd.

De PvdA komt zaterdag in Zeist bijeen om de ontwikkelingen rond de formatie te bespreken. Over de plannen met GroenLinks lijkt er minder consensus te bestaan ​​onder leden van de PvdA.

Klaver was er zeker van dat PvdA-leden de samenwerking zullen steunen: “Ik heb geen ander scenario in mijn hoofd dan samenwerking.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?