Greenpeace-activisten beklimmen tijdelijk parlementsgebouw in Den Haag

Image source - Pexels.com


Greenpeace-activisten beklommen het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag. Met deze campagne willen ze aandacht vragen voor de schade die stikstof aan de natuur toebrengt. De organisatie vindt dat de politiek hier meer en sneller tegen moet optreden. Als dat niet gebeurt, spant Greenpeace een rechtszaak aan tegen de staat. “Ons geduld is op”, zegt directeur Andy Palmen.

Zo’n twintig activisten klommen dinsdagochtend vroeg met ladders het gebouw op om de boodschap van Greenpeace kracht bij te zetten. Een aantal actievoerders werd tegengehouden door de politie, die de hoofdingang van het gebouw bewaakt. Rond 8.30 uur zaten de actievoerders nog op het dak bij de hoofdingang. De politie liet ze hun actie voortzetten, maar hield ze wel in de gaten met een helikopter. “Ze willen waarschijnlijk laten zien dat ze er bovenop zitten”, aldus Palmen. “Ook wij zitten er bovenop.” Die tekst staat ook op een van de spandoeken die Greenpeace heeft opgehangen.

“Nederland overtreedt al jaren de Europese natuurbeschermingswetten vanwege de extreem hoge uitstoot van stikstof die neerslaat in de natuur”, legt de organisatie uit bij het protest. Greenpeace wil uiterlijk volgende week tijdens de parlementaire besprekingen over de rijksbegroting duidelijkheid over de stikstofaanpak. “Onze natuur is gebaat bij zo snel mogelijk ingrijpen”, zegt Palmen. Op de vraag hoe realistisch hij een doorbraak vindt, zei hij: “Ik geloof in onze democratie. De regering heeft gefaald, het is nu aan de Tweede Kamer.” Hij maakt zich echter zorgen over de uitkomst. “Ik ben niet naïef.”

Voor de glazen gevel van het tijdelijke parlement hing een groot spandoek met de tekst: “Bla bla bla, stikstofcrisis. Politici: pak de natuurlijke crisis NU aan”. Op een ander spandoek stond: “Te veel stikstof en de natuur is weg”. Op het dak stonden ook koepeltenten. “Om te laten zien dat we zo lang mogelijk blijven”, aldus een woordvoerder.

In mei zette Greenpeace al de eerste stap in een juridische procedure tegen de overheid. Samengevat eiste de organisatie onder meer dat de stikstofuitstoot uiterlijk in 2025 gehalveerd is. Volgens de milieuorganisatie moet tegen dat jaar 74 procent van de stikstofgevoelige gebieden voldoende beschermd zijn. In de vorig jaar aangenomen stikstofwet staat dat dit percentage pas tien jaar later, in 2035, gehaald hoeft te worden.

Vanwege de grootschalige renovatie van het Binnenhof de komende jaren is de Tweede Kamer tijdelijk gehuisvest in het voormalige gebouw van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, vlakbij het Centraal Station. De Kamerleden en medewerkers namen vorige week hun intrek in het gebouw, dat ook wel ‘Aponrots’ of ‘apenrots’ wordt genoemd. Die bijnaam verwijst naar de architect van het gebouw, Dick Apon.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?