Gouden Koets pas in gebruik als Nederland klaar is, zegt Hollandse koning

Image source - Pexels.com


Koning Willem-Alexander zal de Gouden Koets voorlopig niet gebruiken, zegt hij in een videoboodschap op sociale media. De Gouden Koets is momenteel te zien in het Amsterdam Museum als onderdeel van een tentoonstelling die volgende maand afloopt. “De Gouden Koets kan pas weer ingezet worden als Nederland er klaar voor is, en dat is nu nog niet het geval”, aldus de koning.

“Alle burgers van dit land moeten het gevoel hebben dat ze gelijk zijn en eerlijke kansen krijgen. Iedereen moet het gevoel hebben deel uit te maken van wat er in ons land is opgebouwd en er trots op zijn”, zei hij. “Zolang er in Nederland mensen zijn die dagelijks de pijn van discriminatie voelen, werpt het verleden nog zijn schaduw over onze tijd en is het nog niet voorbij.”

De beeldspraak op de Gouden Koets zorgt al jaren voor controverse in Nederland. Vooral het paneel Tribute to the Colonies, waarop halfnaakte slaven hun rijkdommen aanbieden aan de koninklijke familie, wordt door sommigen als ongevoelig en door anderen als ronduit racistisch beschouwd.

“Onze geschiedenis bevat veel om trots op te zijn. Tegelijkertijd biedt het ook leermateriaal om fouten te herkennen en in de toekomst te vermijden”, aldus de koning. “We kunnen het verleden niet herschrijven. Maar we kunnen wel proberen er samen mee in het reine te komen. Dat geldt ook voor het koloniale verleden.”

De gouden koets wordt traditioneel gebruikt om het koninklijk paar van hun paleis naar de koningsrede op Prinsjesdag te brengen. Het is sinds 2015 niet meer gebruikt, eerst vanwege restauraties en vervolgens vanwege zijn aandeel in de Amsterdamse tentoonstelling.

De controverse rond het voertuig zorgde voor verdeeldheid in het Nederlandse parlement, waarbij linkse partijen en centristische D66 zeiden dat de koets moest worden teruggetrokken in een museum. En extreemrechtse partijen die de Nederlandse traditie en erfgoed en de recente dure restauratie van de Koets noemen als redenen voor het voortzetten van het gebruik op Prinsjesdag.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?