GGD overrompeld door wijzigingen quarantaineregels kabinet

Image source - Pexels.com


De GGD-vestigingen van de GGD laten weten verrast te zijn door het besluit van het kabinet om het quarantainebeleid vrijdag te versoepelen en hebben een week nodig om dit uit te voeren. “Helaas zijn de GGD’en pas kort voor de persconferentie op de hoogte gebracht van deze beleidswijzigingen”, zegt brancheorganisatie GGD GHOR.

De wijzigingen werden aangekondigd door premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers tijdens een persconferentie die Nederland informeerde over de stand van zaken rond de coronaviruspandemie. Degenen die al een booster-injectie voor het Covid-19-vaccin hebben gekregen, hoeven niet langer in quarantaine te gaan nadat een nauw contact positief is getest op de coronavirusinfectie. Bovendien hoeven degenen die binnen de achtste week positief testten in dergelijke gevallen ook niet in quarantaine te gaan.

Degenen die nog steeds niet hoeven te isoleren, moeten vijf dagen na het contact een PCR-test krijgen om het negatieve resultaat te bevestigen. Iedereen die Covid-19-symptomen ontwikkelt, moet onmiddellijk een test isoleren en plannen.

“De 25 regionale GGD’en zullen het huidige quarantaineadvies zo snel mogelijk aanpassen aan het nieuwe beleid. De vroegst haalbare en gecoördineerde ingangsdatum is 21 januari”, aldus de organisatie.

Volgens GGD GHOR vergt het implementeren van andere quarantaineregels enige tijd en zorgvuldigheid. “De ervaring leert dat zelfs eenvoudig ogende beleidswijzigingen veel uitzonderingen met zich meebrengen. Dit leidt vaak tot de nodige complexiteiten in de uitvoering. Complexen die niet altijd van tevoren te voorzien zijn”, stelt de organisatie.

Door de omvang van de betrokken organisaties kost het ook tijd om hun duizenden medewerkers van de juiste instructies te voorzien. Ze werken op verschillende plekken in het land en in verschillende rollen, van testbetrokkenen tot bron- en contactonderzoeken. Daarnaast moeten er wijzigingen worden aangebracht in alle systemen en communicatiemiddelen. Dat vraagt ​​ook om een ​​zorgvuldige uitvoering.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?