Gezondheidsraad adviseert Covid-vaccins voor 5-11-jarigen in medische risicogroepen

Image source - Pexels.com


Kinderen van 5 tot 11 jaar met een verhoogd risico om ernstig ziek te worden na een besmetting met het coronavirus moeten worden uitgenodigd voor een vaccinatie tegen Covid-19, schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan het ministerie van Volksgezondheid. Het gaat om ongeveer 40.000 kinderen die onder behandeling zijn bij een kinderarts omdat ze een chronische longziekte, een aangeboren hartafwijking, het syndroom van Down en andere medische problemen hebben waardoor ze risico lopen op ernstige symptomen van de ziekte.

Over het algemeen wordt een besmetting met het coronavirus bij kinderen als milder beschouwd dan bij volwassenen, maar volgens de Gezondheidsraad hebben jonge kinderen met een verhoogd medisch risico een grotere kans op ziekenhuisopname na een infectie. Ze lopen ook een hoger risico op het ontwikkelen van een aandoening die bekend staat als multisysteem-inflammatoir syndroom bij kinderen (MIS-C), waardoor de hersenen, het hart, de longen, de nieren, de maag-darmorganen, de huid en de ogen ontstoken kunnen raken.

Omdat deze kinderen bijna altijd door een kinderarts worden behandeld, adviseert de Raad deze artsen ook te selecteren welke kinderen in aanmerking komen voor een prik.

“De Gezondheidsraad adviseert binnenkort over de mogelijke vaccinatie van gezonde kinderen tegen COVID-19”, aldus de organisatie. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) stelde eerder vast dat het Covid-19-vaccin van Pfizer/BioNTech veilig is voor kinderen van 5 tot 11 jaar.

De kinderen in die leeftijdsgroep krijgen een lagere dosis dan volwassenen. “De eerste pediatrische doses van het vaccin worden in december verwacht. De raad raadt aan om het voor deze groep kinderen te gebruiken.”

Inwoners van Nederland kunnen zich momenteel vanaf 12 jaar tegen de ziekte laten vaccineren.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?