Gezondheid Min. stelt strenger Covid-toegangsbeleid uit in afwachting van nader onderzoek

Image source - Pexels.com


Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers heeft de Tweede Kamer gevraagd niet te stemmen over het wetsvoorstel voor een strenger toegangsbeleid tegen het coronavirus dat niet-gevaccineerde mensen weigert. Hij wil eerst nader onderzoek doen om te zien in welke omstandigheden het 2G-toegangsbeleid een “evenredige maatregel” is om te hanteren. Kuipers deed deze oproep op dezelfde dag dat coalitiepartij ChristenUnie en oppositiepartij GroenLinks steun toezegden voor een voorstel om het 2G-wetsvoorstel te schrappen, melden de NOS en Het Parool.

Nederland werkt momenteel aan een 3G-toegangsbeleid. Het geeft onder meer toegang tot de horeca aan mensen die zijn ingeënt tegen, recent hersteld zijn van of negatief getest zijn op Covid-19. Het 2G-beleid staat alleen mensen toe die zijn ingeënt tegen of recentelijk hersteld zijn van Covid-19. Dit betekent dat niet-gevaccineerde mensen die recent geen Covid-19 hebben gehad, geen toegang krijgen tot de horeca en dergelijke.

Het kabinet vindt het 2G-beleid een betere manier om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Maar het plan stuit al maanden op grote tegenstand. Uit recent onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid blijkt ook dat het 2G-beleid niet erg effectief zal zijn tegen het hoge aantal besmettingen veroorzaakt door de momenteel dominante Omicron-variant van het coronavirus.

Dinsdag zou het parlement stemmen over een motie van de SGP en parlementariër Pieter Omtzigt om het 2G-wetsvoorstel te schrappen. Met de steun van de ChristenUnie en GroenLinks zou de motie waarschijnlijk een meerderheid hebben gekregen. De andere linkse oppositiepartij PvdA en GroenLinks stemmen vaak samen. Maar ook als de PvdA het 2G-plan blijft steunen, is er momenteel geen meerderheid voor in de Eerste Kamer. Alle andere oppositiepartijen zijn tegen.

De houding van de ChristenUnie is een tegenvaller voor het kabinet, maar geen verrassing. CU-Kamerlid Mirjam Bikker sprak zich vaak uit tegen het 2G-beleid en suggereerde in plaats daarvan een 1G-beleid, waarbij iedereen – gevaccineerd of niet – negatief moet testen op Covid-19 om een ​​toegangspas te krijgen.

Minister-president Mark Rutte erkende vrijdag in zijn wekelijkse persconferentie dat het 2G-beleid bij het momenteel zeer hoge aantal besmettingen minder effectief zou zijn dan lagere besmettingscijfers. Maar hij voegde eraan toe dat het nog steeds een dempend effect zou hebben op de infectiecijfers. En Nederland zal alle mogelijke middelen nodig hebben om het aantal besmettingen te verlagen, vooral omdat er meer maatregelen zijn versoepeld, zei hij.

“Dat vinden wij een acceptabel risico, maar het betekent wel dat je het hele instrumentarium moet inzetten”, zegt hij. Veel van de Nederlandse buren maken gebruik van het 2G-beleid en hebben minder beperkingen, benadrukte hij. In Nederland willen mensen net zo open zijn als andere landen en geen gebruik maken van het 2G-toegangsbeleid, zei hij. “Het kan niet en, en zijn.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?