Gezondheid Min: Nieuwe Covid-regels zouden vrijdag klaar kunnen zijn; Beperkingen tot februari waarschijnlijk

Image source - Pexels.com


Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zei dat het “een beetje aan de vroege kant is” dat het kabinet aanstaande vrijdag een besluit wil nemen over het verder uitbreiden van de nieuwe coronavirusbeperkingen. Hij zei dat het ook afhangt van de naleving van de regels die zaterdag van kracht zijn geworden, maar deze zullen nauwelijks worden weerspiegeld in de gegevens die in de loop van deze week worden vrijgegeven.

Het kabinet gaat na of de zichtbare trends lijken op de prognose uit de RIVM-prognose. De Jonge denkt dat het Outbreak Management Team (OMT) ook inzicht kan geven in het gedrag van mensen. Het gaat om het opvolgen van adviezen, zoals het houden van 1,5 meter afstand en het controleren van toegangspassen voor het coronavirus, en andere punten die tijdens de persconferentie van vorige week bekend zijn gemaakt.

Het aantal besmettingen moet dringend omlaag omdat de ziekenhuisbezetting toeneemt, aldus De Jonge. “We maken ons zorgen over de stijgende aantallen, die de toegankelijkheid van de zorg aantasten.” De basismaatregelen zijn volgens de minister belangrijk, met name afstand houden van anderen, veelvuldig handen wassen en zich laten testen bij gezondheidsklachten. Hij zei: “De dosis van het virus verspreidt zich niet vanzelf”, maar mensen verspreiden het.

Het OMT brengt woensdag een nieuw advies uit, dat donderdag in het kabinet wordt besproken. Daarna wordt vrijdag een besluit genomen. De speculatie is dat op meer plaatsen, zoals dierentuinen en niet-essentiële winkels, toegangspassen voor het coronavirus nodig kunnen zijn. Welke locaties nog in behandeling zijn, wil De Jonge niet zeggen.

Covid-beperkingen waarschijnlijk tot februari

De Jonge zei ook dat hij vindt dat de tijdelijke wet die de maatregelen tegen het coronavirus mogelijk maakt, moet worden verlengd tot juni volgend jaar. “Dat lijkt mij een realistische veronderstelling, want we zullen waarschijnlijk niet klaar zijn met de crisis en beperkingen”, zei hij tegen de Tweede Kamer.

Leden van de Tweede Kamer moeten elke drie maanden een verlenging van de Wet Tijdelijke Covid-19 Maatregelen goedkeuren. Maandag is er discussie over de huidige fase die al is begonnen en tot december zal duren. Dit was al de derde uitbreiding en De Jonge denkt dat er ook nog een vierde en vijfde uitbreiding nodig zal zijn.

Meerdere Kamerleden vroegen zich af of de coronamaatregelen niet beter konden worden ingepast met andere wetgeving, die niet tijdelijk van aard is. Als het aan het CDA en de ChristenUnie ligt, wordt bekeken of bepaalde elementen niet beter in de Wet publieke gezondheid kunnen worden opgenomen. GroenLinks wees erop dat de tijdelijke wet ook moeilijker te controleren is voor de Tweede Kamer. De Jonge was het daar niet mee eens.

Het is nu al mogelijk voor de Tweede Kamer om via de tijdelijke wet te stoppen met het reguleren van de coronavirusregels. Hij voegde eraan toe dat op de langere termijn het hele Nederlandse systeem voor de bestrijding van pandemieën onder de loep moet worden genomen. Dat kost veel meer tijd, zegt hij. Ook wil hij de bevindingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en mogelijk de parlementaire enquête naar de coronacrisis meenemen in dit proces.

In de Tweede Kamer was er een meerderheid voor de derde verlenging van de coronawet.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?