Gezondheid Min: Covid-toegangspassen nodig bij heropening samenleving

Image source - Pexels.com


Het toegangspassysteem voor het coronavirus moet voorlopig blijven bestaan ​​en kan niet zomaar terzijde worden geschoven, zei minister van Volksgezondheid Kuipers dinsdag. Hij sprak naast premier Mark Rutte, die even eerder aankondigde dat de meeste organisaties in Nederland elke dag weer open mogen voor publiek van 05.00 uur tot 22.00 uur. Het kabinet wil “de samenleving zoveel mogelijk openstellen en tegelijkertijd de pandemie enigszins onder controle houden”, aldus Kuipers.

De coronapasjes zullen nog wel even nodig zijn, of het nu in de vorm van 1G, 2G of 3G is, aldus de minister van Volksgezondheid. Het huidige beleid in Nederland roept op tot het gebruik van het 3G-systeem, waarbij mensen moeten aantonen dat ze als volledig ingeënt tegen Covid-19 worden beschouwd, onlangs zijn hersteld van de coronavirusinfecties of de afgelopen 24 uur negatief hebben getest op de infectie. De eventuele invoering van een 2G-beleid, waarbij mensen geen toegang meer krijgen op basis van een testresultaat, stuit nu al op veel weerstand van Kamerleden. In de Tweede Kamer willen sommige partijen een 1G-beleid invoeren, waarbij iedereen moet testen op toegang, ongeacht de vaccinatie- of herstelstatus.

De mogelijke uitbreiding van 3G-beleid naar de werkplek leidt ook vaak tot verhitte discussies tussen activisten, verenigingen en politici.

De versoepeling van de coronavirusbeperkingen die woensdag ingaan kan voorlopig alleen doorgaan met in ieder geval de 3G-coronavirustoegangspas, vaak in combinatie met 1,5 meter, aldus Kuipers. Het aantal besmettingen is inmiddels zo groot, en groeit zo snel, dat de kans zeer groot is dat men “in dagelijks contact iemand tegenkomt die het virus bij zich heeft”. Hij zei dat de kans op contact met een besmet persoon nu zo groot is “dat je, zelfs als je het beleid versoepelt, meer voorzorgsmaatregelen moet inbouwen.”

Zonder dergelijke voorzorgsmaatregelen zou versoepeling een te groot risico vormen, vindt de minister. Hij erkende dat een toegangspas geen garantie biedt voor het voorkomen van besmettingen, maar alleen “een dempend effect” heeft op het aantal besmettingen. In hoeverre de coronapas het aantal besmettingen kan beperken, hangt vooral af van hoe vaak de pas nodig is. “Het kan een breed effect hebben als je het breed toepast”, legt Kuipers uit.

Kuipers wilde niet vooruitlopen op de discussie of in meer situaties 3G moet worden aangevraagd en of 2G moet worden ingevoerd. Er zijn een aantal wetsvoorstellen om dit te regelen, die de Tweede Kamer in overweging zal nemen. Het draagvlak voor 2G is de laatste tijd uitgehold, ook na een onderzoek van de TU Delft waaruit blijkt dat de effecten van 2G in de huidige situatie met de Omicron-variant zeer beperkt zijn. Maar het is duidelijk dat het kabinet 2G als hulpmiddel in zijn gereedschapskist wil houden, iets wat premier Mark Rutte ook zei tijdens een recent debat over de maatregelen tegen het coronavirus.

“Laten we het niet weggooien”, zei hij tegen de kritische Kamerleden. In hetzelfde rapport van de TU Delft stonden immers ook “enkele sterke argumenten” tegen een verbod op 2G, aldus de premier.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?