Gevolgen Russische olieboycot kunnen klein zijn voor NL inwoners: experts

Image source - Pexels.com


Experts denken dat de last van de Nederlandse consument van het Europese plan om te stoppen met het gebruik van Russische olie misschien wel meevalt. Marktexpert Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers en ING-econoom Rico Luman denken dat de olieprijs nu al hoger is omdat de wereld een boycot van olie uit Rusland verwachtte. Wanneer de boycot eindelijk komt, is het prijseffect misschien niet zo slecht.

Beide experts voegden eraan toe dat de ontwikkeling van bijvoorbeeld de prijs van benzine van veel dingen afhangt. Zo speelt de wisselkoers van de dollar een rol, net als of het oliekartel OPEC besluit meer olie op te pompen en het aanbod te vergroten. “Maar als, zoals bij dit Brusselse plan, het aanbod ingewikkelder wordt, zal dat nooit een prijsverlagend effect hebben”, aldus Van Selms. “Het is nooit leuk als een bepaalde hoeveelheid olie verdwijnt.”

ING-econoom Luman denkt dat het voorstel van de Europese Commissie, dat binnen zes maanden wil stoppen met de invoer van ruwe olie uit Rusland en van benzine en andere olieproducten voor het einde van het jaar, ervoor kan zorgen dat de huidige hoge prijzen langer aanhouden. “De druk blijft op de ketel staan. We moeten langer rekening houden met hogere olieprijzen”, zegt de transport- en mobiliteitseconoom bij de bank.

Hij verwacht dat de gevolgen voor de dieselprijs groter zullen zijn dan voor benzine, omdat Europa voor diesel afhankelijker is van Rusland. Transportbedrijven gebruiken voornamelijk deze brandstof. Volgens Luman hebben vervoerders vaak een clausule in contracten die hogere brandstofkosten doorberekent aan klanten. “En dan komt dat bij de consument terecht, bijvoorbeeld via Albert Heijn.”

Volgens Luman is de invloed van hogere transportkosten het meest merkbaar bij laagwaardige producten zoals goedkope kleding, speelgoed en huishoudelijke artikelen, omdat transport een relatief groot deel van de kosten uitmaakt.

De econoom maakt zich geen zorgen dat een Russische boycot zou leiden tot een olietekort. “Er is nog tijd om over te stappen.” Daarvoor kijkt hij vooral naar het Midden-Oosten.

De olieprijs steeg woensdag nadat het voorstel van de Europese Commissie bekend was gemaakt. Een vat Amerikaanse olie kost nu 3,3 procent meer. Brentolie werd 3,1 procent duurder.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?