Gevaccineerde mensen die besmet raken met Covid mogen geen toegangspas krijgen: Politici

Image source - Pexels.com


De Tweede Kamer wil dat gevaccineerde mensen die besmet raken met het coronavirus hun coronavirustoegangspas kwijtraken voor de duur van de periode dat ze moeten isoleren. Een meerderheid in de Tweede Kamer steunde een motie waarin het kabinet wordt opgeroepen om de CoronaCheck-app hiertoe te actualiseren, meldt RTL Nieuws.

De toegangspas voor het coronavirus, meestal weergegeven als een QR-code op de CoronaCheck-app, laat zien dat iemand is ingeënt, onlangs is hersteld van een coronavirusinfectie of negatief is getest op Covid-19. Op dit moment kunnen mensen die een QR-code voor vaccinatie hebben gekregen, deze nog steeds gebruiken om bijvoorbeeld naar restaurants of evenementen te gaan, ook als ze positief zijn getest op het coronavirus. Daar kunnen ze anderen besmetten. Dat wil het parlement voorkomen.

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge adviseerde woensdag in een Kamerdebat tegen de motie. Volgens hem is het vanuit privacyoogpunt moeilijk te regelen. Om de app op deze manier aan te passen, zou een “centrale database” met QR-codes nodig zijn, zodat een positieve test automatisch kan worden gekoppeld aan een QR-code, zei hij. En dat zou de anonimiteit eruit halen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?