Gesprekken over kabinetsformatie mislukken: rechts werkt niet met links

Image source - Pexels.com


Rechtse partijen VVD en CDA weigeren te onderhandelen over een eventueel regeerakkoord met links GroenLinks en PvdA, zei PvdA-leider Lilianne Ploumen na ontmoeting met VVD-leider Mark Rutte, CDA-leider Wopke Hoekstra, GroenLinks-leider Jesse Klaver en informateur Mariette Hamer Dat meldt de NOS dinsdag.

De VVD en CDA gaven herhaaldelijk aan niet te staan ​​te trappelen om met beide linkse partijen een coalitie te vormen. Volgens de rechtse leiders zou het instabiel maken als beide partijen in de coalitie zitten. Slechts één van hen is met VVD, CDA en D66 nodig voor een parlementaire meerderheid en Rutte en Hoekstra zien dan ook niet in waarom een ​​vijfpartijencoalitie nodig is terwijl een vierpartijencoalitie zou volstaan.

De twee linkse partijen zijn vastberaden geweest om samen te regeren of helemaal niet. De partijen maken zich zorgen dat linkse plannen door de twee rechtse partijen verdrinken als er maar één in een coalitie zit. Ook de PvdA baalt nog steeds van de verliezen die zij heeft geleden na de uitspraak met de VVD in het kabinet-Rutte II. Om de rechtse zorgen weg te nemen, boden GroenLinks en PvdA aan om als één blok aan de coalitiebesprekingen deel te nemen, in plaats van als twee partijen met twee onderhandelaars. Maar blijkbaar was dit niet genoeg voor VVD en CDA.

De VVD wil dat het volgende kabinet dezelfde samenstelling heeft als het huidige kabinet-Rutte III – VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Maar D66 is terughoudend om weer met de ChristenUnie samen te werken, zegt D66-leider Sigrid Kaag. D66 wil stappen zetten op medisch-ethisch gebied, zoals het toestaan ​​van euthanasie aan het einde van een vol leven. De ChristenUnie is hier fel op tegen. Dat is een belangrijke reden waarom voorstellen op dit gebied grotendeels zijn gestrand tijdens het Rutte III-regime. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers zei ook dat hij zich niet welkom voelt door de houding van Kaag.

Dinsdagmiddag staat een gesprek op het programma voor de drie partijen die elkaar nog niet hebben uitgesloten – VVD, D66 en CDA. Een regelmatig genoemde mogelijkheid is dat de drie partijen gewoon samen een minderheidsregering vormen, en vervolgens vertrouwen op de steun van de oppositie om hun voorstellen goed te keuren.

Het proces van kabinetsformatie sleept al 24 weken aan en er is nog steeds geen uitzicht op een nieuw kabinet. De winnaars van de Tweede Kamerverkiezingen, die op 17 maart werden gehouden, waren de VVD (34 zetels) en D66 (24 zetels). Het leek logisch om beide grote partijen in een nieuwe coalitie op te nemen als de eenvoudigste manier om tot een meerderheid te komen, ook omdat ze goed samenwerkten in de coalitie Rutte III. Maar nu lijkt het erop dat ze in tegengestelde richting willen gaan.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?